Een wijn-is-gezond nieuwtje zo vlak voor Kerst. (Rode) wijn was zo goed als anti-oxidant werd altijd gezegd. Wetenschappers met twee benen op de grond zeiden dan steevast dat je lever- en hartproblemen zou krijgen van de liters wijn die je moet drinken om daar effect van te merken. De alcohol die met mate gedronken wel goed is voor je hart en vaten mag, zeiden diezelfde wetenschappers, ook uit vodka of desnoods een biertje komen. Niet teveel, dan is het goed. Wijn drink je dus - met mate - alleen vanwege de alcohol.

Niet waar, er is waarschijnlijk beter nieuws; dat zegt nieuw Italiaans onderzoek onder Europeanen. Het drinken van wijn met - zeer waarschijnlijk - veel polyfenolen zorgt mogelijk voor een verbeterde omega-3 opname in ons lichaam. De conclusie moet dus zijn dat 'rood' (10x zoveel polyfenolen als 'wit') om gezondheidsredenen te prefereren valt boven wit en boven andere drank.

Tis Italiaans onderzoek en dus mogelijk ingegeven door wijnbelangen. Moet ik het wantrouwen? Ik geloof het niet. Er zijn gerenommeerde wetenschappers (o.m. Michel de Lorgeril) bij betrokken. Het onderzoek staat in het licht van een brede context van studies naar voeding die hart- en vaatziekten beinvloedt.Maar moet ik nou kiezen voor rood (meer polyfenolen) als ik vooral van wit hou?

Ik blijf gewoon gevarieerd eten en drinken. Bij twijfel tussen rood en wit, neem ik misschien toch weer wat vaker rood. Als het lekker is tenminste. Anders niet.
Niet menselijks is me vreemd ;-)
Dit artikel afdrukken