In de VS wordt vermoed dat de discussie over de chloorkip ingegeven is door protectionistische sentimenten.
Ik spitte het internet door op woorden als chlorine, chlorine dioxide, antibacterial treatment of poultry en EU drinking water standards. Dat opende een voor mij een onbekende wereld. Ik wist bijvoorbeeld niet dat chloor een onmisbare stof is voor het menselijk lichaam of dat energie de helft van de kosten uitmaakt om chloor te maken.
Ik denk dat ik een verhouding van 1:50 (feit:fictie) ben tegengekomenIk ontdekte bovendien dat de World Health Organization schrijft "the risk of death from pathogens is at least 100 to 1000 times greater than the risk of cancer from disinfection by-products and the risk of illness from pathogens is at least 10.000 to 1.000.000 times greater than the risk of cancer from disinfection by-products." Volgens het opperhoofd voor de volksgezondheid in de wereld lopen we dus 100 tot 1.000 maal zoveel risico om dood te gaan van ziekteverwekkers die met bijvoorbeeld chloor worden afgedood - dat is een vakterm - dan van de middelen om die dood te vermijden. Bij het risico op kanker ligt die verhouding nog eens een factor 100 tot 1.000 hoger.
Helaas bleek het ook lastig om feit en fictie te onderscheiden. Ik denk dat ik een verhouding van 1:50 (feit:fictie) ben tegengekomen. Lubach presenteerde afgelopen week de chloorkip met twee flessen Glorix in zijn programma tegen TTIP:
Ik heb een vraag. Wat bevat het meeste chloor: chloorkip, EU drinkwater of zeewater (per liter of kilo)?
Beantwoord eerst de poll en zoek daarna de antwoorden op Internet. Niet valsspelen!
Fotocredits: still, Lubach VPRO
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Robin, misschien dit lezen ?
P.S. 5 mg residu buitenkant karkas is < 2.5 mg per kg vlees zonder been.......
Oh, het begon met 5mg per kilo en nu is het al 2,5mg per kip, Zé?
Krielkipjes zeker?
Nou, die 300mg chloor zit in de hele liter kraanwater verspreid en die ruik je.
Die 5mg in die kip, die zit niet verspreid in de hele kip, lees ik net, die zit aan de buitenkant, dus grote kans dat je die ook ruikt. Maar ik weet het niet, ik denk het zo. Ik wil mijn snijplank ook niet wassen met chloor. Ik vind chloor stinken, ik moet dat niet bij mijn eten.
Een hap chloorwater in een zwembad doet me niks, dus het is niet dat ik er bang voor ben, maar die hap neem ik niet om mijn dorst te lessen. De kip wel om mijn honger/trek te stillen.
En ik zeg niet dat je in "chloorwaterlanden" beter geen water uit die kraan kunt drinken, Zé. Ik zeg dat ik constateer dat mensen in die landen dat "als het even kan" niet doen: die slepen zich liever het leplazerus met flessen en containers water.
Die laten we de bezoekers zelfs maken. Dat kan naar Duits recept. Vervolgens meten we ook de Salmonellabesmetting.
Prima idee ! Nou nog een lab vinden die chloormoleculen kan doseren ;-)