Betere bloedwaarden
Wat echter niet ter sprake komt in het artikel is dat juist de omnivore bevolking met tekorten en gezondheidsrisico’s kampt. Jaap Seidell - hoogleraar voeding en gezondheid - stelde in 2016 al in De Volkskrant dat veganisten over het algemeen betere bloedwaarden hebben dan vleeseters.
Recent onderzoek (Fayth L Miles, Jan Irene C Lloren, Ella Haddad et al) bevestigt dat. Bij 840 deelnemers werden bloed-, urine- en vetmonsters onderzocht. Veganisten hadden de meeste ontstekingsremmende stofjes in hun bloed: carotenoïden, isoflavonen en enterolacton. Ook hadden veganisten de meeste Omega 3-vetzuren. Dat is opvallend, want traditioneel wordt vis aangeraden voor de Omega 3-vetzuren vanwege de positieve gezondheidseffecten.
Plantaardige Schijf van Vijf
Het zal ook niet voor niets zijn dat de wereldwijd grootste vereniging van diëtisten, de American Dietetics Association (ADA), het officiële standpunt heeft ingenomen dat een gebalanceerd veganistisch eetpatroon geschikt is voor iedereen in alle levensfasen, inclusief kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en atleten. Een plantaardig eetpatroon kan volgens de ADA zelfs voordelen opleveren voor de gezondheid.
En dat is maar goed ook, want er is een groeiende groep mensen die gecharmeerd is van de vegan leefstijl. Ouders voeden hun kinderen veganistisch op en het schijnt zelfs dat meer dan veertig procent van de Engelse jongeren vegan zijn cooler vindt dan roken. En waarom ook niet? Veganisme is het meest milieu- en diervriendelijke eetpatroon. Het voelt gewoon goed om te kiezen voor vegan voedsel.
Daarbij moet wel gezegd worden dat het essentieel is om B12 te supplementeren en grotere porties te eten. Het Voedingscentrum bewijst de groeiende groep veganisten echter geen goede dienst door alarmistisch te zijn over tekorten bij een restrictief eetpatroon, maar zou hen beter kunnen voorzien van praktisch advies zoals een plantaardige Schijf van Vijf.
Het Voedingscentrum bewijst de groeiende groep veganisten echter geen goede dienst door alarmistisch te zijn over tekorten bij een restrictief eetpatroon, maar zou hen beter kunnen voorzien van praktisch advies zoals een plantaardige Schijf van VijfOngezond eten
Zo’n plantaardige Schijf van Vijf kan ook alleseters die hun gezondheid willen verbeteren goed op weg helpen. Uit de meest recente Global Burden of Disease Study blijkt namelijk dat er meer doden vallen door ongezond eten, dan door roken: respectievelijk 11 miljoen versus 8 miljoen doden wereldwijd. Uit de studie blijkt dat meer dan de helft van de dieetgerelateerde doden wordt veroorzaakt door een te lage consumptie van volkoren granen en fruit en een te hoge zoutinname. De andere helft wordt veroorzaakt door een hoge consumptie van rood vlees, bewerkt vlees, suikerhoudende dranken en transvet.
Ook het Voedingscentrum is er duidelijk over: vleeswaren vallen bijvoorbeeld geheel buiten de Schijf van Vijf omdat vleeswaren het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type II en darmkanker verhogen. Maar ongetwijfeld zullen veel ouders hun kinderen alsnog dagelijks boterhammen met boterhamworst, ham of paté geven, denkend dat dit een prima ontbijt en lunch is.
Het artikel in Volkskrant sluit af met de woorden van het Voedingscentrum dat een omnivoor eetpatroon volgens de Schijf van Vijf het ‘allergezondst’ is. In de documentaire Boter, Kaas noch Eieren geeft dezelfde woordvoerster aan dat de Schijf van Vijf rekening houdt met wat haalbaar is voor de meeste Nederlanders. Dus is de Schijf van Vijf nou het meest gezond, of het meest haalbaar?
Ik zou het Voedingscentrum in ieder geval willen uitdagen om de richtlijn van de Gezondheidsraad (meer plantaardig, minder dierlijk) meer kracht te geven door een extra, volledig plantaardige Schijf van Vijf te ontwikkelen. Zo wordt plantaardig eten beter onder de aandacht gebracht en wordt het voor iedereen makkelijker om gezonde keuzes te maken.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat alle fruit, groenten, knollen, wortels, peulvruchten (naast B12 en D) helaas ontberen (en de vlees-verwerpers en planten-ophemelaars u nooit vertellen) zijn:
RETINOL, de echte vitamine A, meeste mensen hebben tekort
Vooral vindbaar in eidooier en lever(worst) en in zuivel (zeker de boter van graskoeien).
Pro vitamine A (β-caroteen) levert veel te weinig op. Iedere dag kilo’s wortelen en broccoli eet geenhond. Vier eenheden leveren bij gezonde volwassenen maar één deel retinol. De omzetting van β- caroteen gaat bij kinderen nog gebrekkiger. Bij baby’s, kleuters en diabetici en mensen met een schildklieraandoening gebeurt er helemaal NIETS. Zij kunnen hun vitamine A behoefte alleen uit DIERLIJK VV uit vlees en goede zuivel halen. Van eieren van liefst loslopende kippen, grasetend weidevee en vet van door de modder rollende buitenvarkens.
Alcohol, medicijngebruik, zware fysieke inspanning, teveel ijzer, bovenmatige inname van plantaardige Ω-6 vetzuren en zinkgebrek staan de conversie nog meer in de weg. Bij conversie van β-caroteen zijn galzouten nodig. Met geen of te weinig dierlijk vet lukt dat dus niet. Daarom doen we er namelijk vette jus over. Verschaft door de eerlijke inmiddels door velen geminachte Hollandsche Pot met een lap goed dooraderd vlees er bij.
Vitamine K2
K1 zit voornamelijk in planten maar K2 uit vlees en gefermenteerde zuivel biedt de meeste voordelen. Ondermeer een duidelijke correlatie tussen hoger K2 niveau en minder CV ziekten en sterke bloedvaten en beenderen.
CREATINE
Vindbaar in vlees en vis (naast de weinige productie in onszelf). Voorziet de spieren en zenuwen van energie. Verbetert het geheugen, intelligentie en besluitvorming.
CARNOSINE
Vindbaar in vlees, vis en gevogelte. Sterke onontbeerlijke antioxidant voor goede hersenfunctie, vertraagt verouderingsproces, rimpelvorming, beschermt tegen oxidatieve stress, soepelheid gewrichten, hartspierfunctie, verlengt de levensduur der cellen, beschermt het immuunsysteem, gezichtsvermogen beschermt tegen staar.
En we weten het hè: Weston Price vond nergens op dees aard een volk dat uitsluitend vegetarisch, laat staan vegan, leefde. Hij vond wel duidelijke verschillen tussen volkeren die meer of minder planten of vlees aten. Hoe meer vlees op het menu hoe sterker, groter, virieler en vooral gezonder.
Laten we voorzichtig er van uitgaan, dat onderzoek ook gestuurd wordt door trends en politiek.
We hadden het hier eerder over de scoringsdrift van de wetenschap
Daarom vind ik vergelijking met kanker door roken niet helemaal gepast.
Dat is insinuerend en suggestief op een minder correcte manier. Waarom niet door wereldwijd drugs gebruik en gerelateerde doden door geweld ? Of verkeer. Of alcohol.
Of moet de bevolking richting angst voor een mortaliteit door vlees geduwd worden, analoog aan roken ? Stop met vlees want je krijgt kanker ?
Wetenschappelijk angst zaaien door relaties te leggen die niet relevant zijn ?
Dan kan ik ook nog wel een lijst verzinnen....
#7 "Een zorgvuldig uitgestippeld vegetarisch voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf kan een positief effect hebben op de gezondheid doordat het de kans op bepaalde ziekten kan verkleinen".
Dat kan voor vele voedingspatronen gezegd worden.
Niet duidelijk is ten opzichte van a) niet vegetarisch eetpatroon b) andere cultuur/ethnische eetpatronen en c) een ecologisch verantwoorde consumptie van vlees & vis.
Ruk je die zin uit z'n verband, dan maken voorstanders van vegetarisch er van: "Zie je wel, beter dan vlees voor je gezondheid. Dus vlees en vis zijn ongezond". Zo worden er op elke maatschappelijk vlak hypes en hetzes geboren.
"In Nederland is voedsel verantwoordelijk voor 20 tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen. "
Dat staat los van het gezond/niet gezond zijn van vlees, waarbij opgemerkt dat dat consuminderen de 'schuld' van vlees weg kan halen, en.... ?
.... vlees niet de oorzaak van ziekten en opwarming is!
Dat is primair het menselijk 'vlees' dat zich op ecologisch destructieve wijze niet beheersen kan op ELK consumptief gebied.
ps.
Waar blijft de "Schijf van honderd' waarop je kunt consuminderen ?
Die komt niet. 'Slecht' voor de economie.
Iemand noemt dat Nederland heel veel uitstoot door vleesproductie. Maar Nederland is een groot export land wat vlees betreft. Melk trouwens ook. We eten daar een fractie van,de rest gaat naar het buitenland. Zullen we daar dan mee ophouden?
Dan zullen we ook flink minder uitstoot hebben.
Veel vleesvervangers die het Voedingscentrum vaak aanraadt
voor veganisten en vegetariers zijn niet voor iedereen geschikt. Er zit veel tarwe in en andere aditieven. Vlees,vis en groente zijn onbewerkt en veel mensen kunnen daar beter tegen. Niet iedereen kan daar tegen geproduceerde vleesvervangers. Zelf mensen zonder coeliakie kunnen last hebben van tarwe. Gelukkig is dit op te vangen door zelf dingen te maken.
Maar een coeliakie of tarwe probleem patiënt zullen het best een uitdaging vinden om veganistisch uit eten te gaan.
Hans Baltesen #4, sorry voor de vertraging, erg druk geweest dit weekend.
Die Global Burden of Disease studie is een methodologische treinramp - sorry voor het anglicisme. Het is een meta-studie, waarin de resultaten van een enorm aantal studies worden "uitgemiddeld", om het maar simpel te zeggen. Dwz onzekerheid op onzekerheid op onzekerheid, - Dennis Zeilstra noemt het een "drietrapsraket". De betrouwbaarheid van de resultaten is een aanfluiting.
Eenvoudiger kan ik het niet zeggen, je zult het toch echt zelf moeten lezen als je ons niet gelooft.
#15, Mark, 't zit 'm in dat teveel consumeren, dat ziekmakend is? Je kan daar 't teveel consumeren van dierlijk eiwit niet los koppelen? Je kan dus niet zeggen dat teveel dierlijk eiwit ziek makend is?