Brendan O'Neill is er verontwaardigd over. Hij is hoofdredacteur van het humanistische Britse online blad Spiked. Hij is voor de toelating van vluchtingen in Europa. Dat is zelfs economisch interessant voor ons, als we er dan toch niet als mensen over durven te praten. Maar wist je dat in Marseille het leger klaarligt?

Knack nam zijn knap als 'morele pornografie' getroffen typering van onze keurig correcte houding over. Lees het maar. Ik wil er niet uit citeren.

We zijn klootzakken. Mensen verzuipen al tijdenlang. Vele kinderen en volwassenen gingen Aylan voor, maar werden niet zo intens verstild geschoten. Er is helemaal niets nieuws aan het Middellandse Zeefront te melden, al is het een mooie foto.

Het gaat niet over politiek maar over de vlucht van waar geen eten en water meer is, zeggen de klimaat- en waterkenners. Aylan was een Syriër. Er gaan ook bergen Afrikanen dood in de Middellandse Zee. Vaak ondernemende kleine boeren. Verschillende overlevers werken al een decennium als slaaf op Spaanse en Italiaanse groentebedrijven. Inmiddels trekken ze alweer jaren Noordwaarts. Wij vangen ze in de tunnels door de Alpen en de Kanaaltunnel. Laat ze toe, zegt O'Neill.

Verbinden we die consequentie aan die foto of blijven we krokodillentranen plengen bij nu en dan een prachtig, maar vuig plaatje?

NB: Lezer, de inhoud die gitzwart onder het lijkje van Aylan begraven ligt, vind je door de commentaren in chronologische volgorde te lezen. Begin dus bij #1

Fotocredits: zwart, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken