Hittegolven en natuurbranden teisteren het zuiden van Europa. Niet alleen op het land, ook ín de Middellandse Zee. Op sommige plekken in de Middellandse Zee is het water 6°C warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Wetenschappers spreken van een 'mariene natuurbrand' die het ecosysteem van de zee onherstelbare schade toebrengt.
Deze week bereikte de watertemperatuur voor de oostkust van Corsica een recordpiek van 30,7°C. Misschien lekker om te zwemmen, maar zorgwekkend voor de ecosystemen van de Middellandse Zee. "De Middellandse Zee begint op de Rode Zee te lijken en de soorten zijn daar niet aan aangepast," zegt journalist Frédéric Denhez op BMFTV.

De Middellandse Zee is een 'hotspot' voor biodiversiteit. De zee beslaat minder dan 1% van het oceaanoppervlak van de wereld, maar herbergt wel ongeveer 10% van alle mariene soorten. Er komen 20.000 mariene fauna- en florasoorten in voor, waarvan 25% alleen in het zoute water tussen Europa en Afrika voorkomt. Maar nu al worden 700 soorten met uitsterven bedreigd.

Recent onderzoek liet zien dat hittegolven in delen van de Middellandse Zee al tot 90% van de koraalpopulaties hebben vernietigd, waarbij vooral rode koralen en gorgonen of zeewaaiers zwaar zijn getroffen. Ook zee-egels en zeesponzen hebben zwaar te lijden onder de opwarming. Sardientjes komen minder makkelijk aan hun eten en 'krimpen'. De schelpdierenindustrie moet stoppen als het zeewater in de kustbassins te warm wordt. Volgens David Diaz van het Spaanse oceanografische instituut zijn dergelijke hittegolven in de zee "het equivalent van natuurbranden onder water, waarbij fauna en flora sterven alsof ze verbrand zijn".

De temperatuur van het zeewater in de Middellandse Zee stijgt 20% sneller dan het wereldgemiddelde. De Middellandse Zee is daarmee de snelst opwarmende zee ter wereld.

Benieuwd welke zee er op de tweede plaats staat?

Dat is de Noordzee, waar het water nu ook al 3 graden warmer is dan normaal. Al moet je je daar niet te veel bij voorstellen: op hete dagen loopt de temperatuur van het water bij Den Helder (bij eb) op tot zo'n 23°C.