Vandaag het nieuws van het weekend van 7 en 8 november. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Joe Biden heeft Donald Trump nog niet verslagen of hij is al begonnen met het aanpakken van de volgende vijand: de coronacrisis. Volgens sommige commentatoren heeft Biden zijn overwinning zelfs te danken aan het feit dat hij, in tegenstelling tot Trump, de pandemie wél serieus neemt.

Hoe serieus, blijkt uit zijn plannen om al maandag een team aan het werk te zetten om de pandemie aan te pakken, schrijft Trouw (4.7). Dat is nodig, want hoewel de VS ongeveer 4% van de wereldbevolking uitmaakt, is bijna 20% van alle Covid-19-gevallen in de VS vastgesteld. Deze zondag rapporteerde de VS 9.900.788 Covid-19 besmettingen en 237.288 doden, op een bevolking van 328 miljoen Amerikanen. Ter vergelijking: de Indiase bevolking telt 1,35 miljard mensen en 8.507.754 Covid-19-gevallen, aldus MarketWatch.

Volgens MarketWatch (4.9) wil Biden het volgende: een landelijke mondkapjesplicht, betaald ziekte- en mantelzorgverlof, een landelijke tracker (dashboard) voor ziekenhuisopnamen en IC-bedden, overeind houden van Obamacare en vooral gratis coronatesten voor iedereen. En dan geen test waar je dagen op de uitslag moet wachten, maar een sneltest, zodat de resultaten voldoende snel binnen zijn om besmette mensen effectief te informeren met het oog op traceren van contacten, zelfisolatie en quarantaine.

In een directe aanval op Trump heeft Biden al aangekondigd dat hij van plan is de gerespecteerde gezondheidsexpert Anthony Fauci, die door Trump buitenspel werd gezet, op het hoogste niveau terug te laten keren. Met hem moet de stem van de wetenschap terugkeren. Biden belooft eerlijke en transparantie communicatie, "door wetenschappers, niet politici", schrijft USA Today (7.8).
Dit artikel afdrukken