Tot voor 2 jaar geleden was een QR-code nog iets nieuws en fris, waarmee je verrassend snel drankjes kon bestellen in hippe horeca of informatie kon krijgen over datgene waar de QR-code op stond. Dat is na 2 jaar coronapandemie wel anders, ontdekte het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Op de stempassen voor de presidentsverkiezingen - die in april op stapel staan - staat namelijk ook een QR-code.

Het leidde tot woeste speculatie op de sociale media. Met die QR-code zouden wel eens alleen gevaccineerden mogen gaan stemmen, zoals je in Frankrijk ook alleen met een 'pass vaccinal' gebaseerd op een QR-code, uit eten mag of een langeafstandstrein mag nemen. Een stiekeme extra push om je te laten vaccineren. En dus haastte het ministerie zich uit te leggen waar de QR-code op de stempas voor bedoeld is: scannen van het vierkantje brengt de kiezer naar een website van de overheid met informatie over de stemprocedure.

Ter geruststelling van degenen die vrezen uitgesloten te worden van het stemproces: iedereen die is ingeschreven als kiezer kan ook stemmen met zijn of haar gewone Franse paspoort (NRC, 4.3).
Dit artikel afdrukken