Het nieuws van 28 december. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Het Pfizer vaccin arriveert in een verpakking van 1.000 units per omdoos. Daardoor is het ongeschikt om in de vele kleinschalige verpleeghuizen te worden toegepast. De gekozen vaccinatiestrategie van Nederland kan daarom de prullenbak in. In de Volkskrant een reconstructie van hoe Nederland lang dacht te kunnen vertrouwen op een eigen vaccinatie-infrastructuur bij de instellingen en huisartsen. Tot die ongeschikt bleek voor het Pfizer-vaccin met z'n ingewikkelde en veranderende leveringen (zie 4.3). De GGD moest opeens het probleem helpen oplossen. De organisatie had zelf ingecalculeerd pas in augustus aan de bak te moeten om de overige 10 miljoen Nederlanders te vaccineren. Het vaccinatie-vangnet van de GGD moest nu opeens vanaf begin december opgebouwd worden. De GGD gaat opzoek naar 25 priklocaties, moet in recordtempo een ict-systeem in elkaar zetten en op zoek naar prikpersoneel (nog wel het minste probleem). En dat terwijl de GGD al een uitzonderlijk zwaar jaar achter de rug heeft met het inrichten van alle teststraten en het grootschalige bron- en contactonderzoek, tegen een achtergrond van jarenlange bezuinigingen.

‘Kwartiermakers vaccinatie’ Marcel Babic en Jeanette Stroeken van GHOR die in opdracht werken van GGD Brabant-Zuidoost hebben het dan ook over realistische plannen (de Volkskrant, zie 3.3). Zuinig zijn op de mensen, is hun devies, want ze zijn nog lang nodig. Je kunt de organisatie oprekken, lucht in blijven blazen, kwetsbare plekken ontlasten, barsten dichtlijmen met wéér een nieuwe update van een verouderd ict-systeem. Maar als dat niet meer helpt en de boel ontploft, ben je helemaal ver van huis. Dat willen ze voorkomen. Dus geen mensen over de kling jagen om een paar dagen eerder te kunnen beginnen. Zorgvuldigheid gaat boven alles, vinden ze. In Engeland zijn al problemen met het registratiesysteem van de vaccins. "En heb je al gehoord over de chaos in Amerika?", aldus Babic. In sommige van de Europese landen gaat het volgens Babic bovendien om ‘ceremonieel vaccineren’. Als je in december de eerste prikt, ben je officieel begonnen. Maar het zegt volgens hem niets over de rest van je vaccinatiecampagne. Daarbij: "fouten maken kunnen we ons niet permitteren, want dat zou ten koste gaan van de bereidheid tot vaccineren onder de Nederlandse bevolking”, aldus een woordvoerster van de GGD Ghor Nederland (De Telegraaf, zie 3.12).
Op 4 januari moeten de systemen zijn getest en kan het inplannen van de afspraken beginnen. In principe zijn dan vanaf 11 januari drie GGD-regio’s klaar om te vaccineren (bewust een klein aantal om kinderziektes snel te kunnen detecteren en oplossen), vanaf 18 januari kunnen overal in het land zorgmedewerkers terecht.

België trapte de vaccinatie vandaag 'symbolisch' af ( (BNR, zie 3.14). Vandaag is een test, na 5 januari beginnen ze echt. Ondertussen gaan er in België ook stemmen op om de tweede inenting met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech uit te stellen om zo sneller meer mensen een eerste dosis te geven (Het Financieele Dagblad, zie 3.5). Hierdoor zouden alle Belgen al voor de zomer een eerste inenting krijgen. Voor optimale werkzaamheid zijn twee spuitjes van het middel nodig, de tweede moet in principe drie weken na de eerste worden toegediend. Belgische virologen gaan onderzoeken of dat later kan. Uitstel kan risico's inhouden, zegt hoogleraar vaccinologie in Groningen Anke Huckriede over de Belgische plannen (RTL Nieuws, zie 3.2). Volgens haar kan de werking verdwijnen voordat de tweede prik komt en dan zijn mensen helemaal níet beschermd. Dan gaat het zogenoemde 'immunologisch geheugen' van de eerste prik verloren. De tweede prik moet bovendien op tijd worden toegediend om het nagestreefde 'booster-effect' te bereiken dat de bescherming optimaliseert.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›
  1. Spijtige verrassing: ook peuters gelden in België als ‘knuffelcontact’

    Trouw
  2. Nederlandse hoogleraar: uitstel tweede dosis Pfizer-vaccin risicovol

    RTL Nieuws
  3. Hoezo ‘pas’ op 8 januari beginnen met vaccineren? ‘Heb je al gehoord over de chaos in Amerika?’

    de Volkskrant
  4. RIVM: ’Pas in derde kwartaal is iedereen gevaccineerd’

    De Telegraaf
  5. 'België overweegt tweede inenting coronavaccin uit te stellen'

    Het Financieele Dagblad
  6. Belgische experts: tweede inenting uitstellen, meer immuniteit opbouwen

    De Telegraaf
  7. Is één injectie Pfizer/BioNTech genoeg? En is dat wel verstandig?

    De Telegraaf
  8. Nu experten pleiten om tweede spuit uit te stellen om sneller meer mensen te vaccineren: een goed idee? En mag dat?

    VRT Nws
  9. Jos (96), Josepha (102) en Lucie (101) kregen als eerste Belgen vaccin tegen coronavirus, bekijk hier hoe dat verliep

    VRT Nws
  10. Still Disinfecting Surfaces? It Might Not Be Worth It

    NPR
  11. Pfizer levert 200 miljoen inentingen tot september aan EU

    Europa Nu
  12. GGD: fouten ondermijnen bereidheid tot vaccinatie

    De Telegraaf
  13. ’Vaccinatietwijfel geen kans geven’

    De Telegraaf
  14. Ook België trapt vaccinatie 'symbolisch' af

    BNR
  15. Met Kerst bijna net zo druk op de snelweg als in 2019

    NRC
  16. Sportminister over de kritiek op haar coronabeleid: Ja, het is oneerlijk

    Trouw
  17. Licht aan het eind van de pandemie: groot deel Europa begint met prikken

    RTL Nieuws
  18. Al bijna 5 miljoen mensen gevaccineerd: deze landen voeren het klassement aan

    AD
  19. Nederland wacht, terwijl de geoliede vaccinatie-machine in Duitsland al draait

    De Telegraaf
  20. In Duitsland merken ze: het inenten van de allerzwaksten is een ‘herculestaak’

    NRC
  21. Europa start vaccinaties, 90-plussers krijgen primeur: ‘Deze datum zal ons altijd bijblijven’

    AD

4. Overig

Dit artikel afdrukken