Het leven gaat de komende tijd duurder worden, door de (voedsel)inflatie, gestegen energieprijzen én de naweeën van de coronapandemie die wereldwijd tot verstoringen van de supply chains en tekorten aan grondstoffen hebben geleid. Dat voorspelde ABN Amro vandaag. Maar er komt nog een extra factor bij: de aanval van Rusland op Oekraïne. Twee van de 'graanschuren' van de wereld.

De internationale voedselprijzen stegen tot recordniveaus (De Standaard, 1.1). Zo staat de Bloomberg Agricultural Spot Index, waar tal van internationaal verhandelbare landbouwgrondstoffen zoals graan of maïs in zitten, op een absoluut recordniveau. De graanprijs steeg donderdag met 5%. Rusland is de grootste graanexporteur van de wereld en Oekraïne staat op plek 5 van de grootste graanexporteurs ter wereld. Ook andere voedingsgewassen, zoals maïs (gebruikt voor biobrandstoffen), stegen tot recordniveau.

Niet alleen de prijs van het graan bepaalt hoe duur het brood bij de bakker gaat worden. Ook de prijs van het gas - nodig om brood te bakken - schoot als gevolg van de invasie verder omhoog. Gas is bovendien ook nodig om kunstmest te maken. Dure kunstmest dreigt duur voedsel nog duurder te maken. In lagelonenlanden veroorzaakt dure kunstmest een veel lagere productie omdat het product te duur wordt voor boeren. Te duur importvoedsel en wegvallende oogsten zijn een recept voor nieuwe honger.

Dit artikel afdrukken