Het nieuws van het weekend van 13 en 14 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Voedingssupplementen helpen, of toch niet?
"De coronacrisis was een gamechanger voor de voedingssupplementensector," zegt Paul Coussement, topman van de Belgische supplementenproducent Metagenics in Knack (3.1). "Vorig jaar groeide de verkoop van immuniteitgerelateerde supplementen enkele maanden met 74%. Vooral de boodschap dat supplementen als vitamine D en C, zink en selenium de weerstand tegen het coronavirus opkrikken, is intussen wijdverspreid." Of toch niet? Uit nieuw onderzoek (3.2) zou blijken dat het nemen van supplementen als zink en vitamine C geen effect hebben.


WHO-missie
Nu de WHO-onderzoeksmissie terug is uit China en de eerste resultaten naar buiten zijn gekomen, komt van alle kanten de kritiek los (4.2 tot en met 4.7). Op de WHO, die zich door China met een kluitje in het riet heeft laten sturen. Op China, dat niet alle data beschikbaar heeft gesteld. Op het onderzoeksteam (waar de Nederlandse Marion Koopmans deel van uitmaakte), dat 'de' oorsprong van het virus niet eenduidig heeft kunnen vaststellen. De optie van een uit een laboratorium ontsnapt virus staat nog altijd. Net als die van overdracht via bevroren voedsel. De BBC (4.6) zet helder uiteen 'waarom we niet meer weten'. Het onderzoek naar wat in Wuhan gebeurde, is een 'study in global power'.
Knuffelcontact of knuffel met jezelf
In de Verenigde Staten wrongen voedingsproducenten zich in bochten om maar Valentijnswaardige nieuwe producten aan te bieden. Van hartvormige donuts tot hartvormige pizza's (The Counter, 2.1). In België openden hotels hun deuren voor 'knuffelcontacten', (Deutsche Welle, 3.5). Belgen mogen buiten hun eigen huishouden met één persoon in nauw contact komen. En in Nederland? Daar vluchtten we deze Valentijnsdag het ijs op en sloegen we alle coronamaatregelen in de wind (Het Parool, 3.6). Knuffelen? Dat leerden we inmiddels onszelf (Trouw, 3.7). Om je bestaande relatie spannend te houden - of meneer in zijn eentje te plezieren - heft Esquire het taboe op sekstoys voor mannen op.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken