Afgelopen zaterdag openden de Belgische terrassen, met her en der wat strubbelingen. In België zijn de terrasregels soepeler dan in Nederland. De terrassen blijven open tot 22.00 uur en er mogen in plaats van 2, 4 mensen aan een tafeltje zitten. Er geldt geen maximum aan het aantal terrasbezoekers, zolang er maar 1,5 meter afstand gehouden wordt.

T-day
De Belgische 'T-day' trok veel bekijks. Vooral in de grote steden zochten massa's mensen een plekje op het terras. In Elsene bijvoorbeeld, kwamen honderden mensen samen om het einde van de avondklok te vieren. Zelfs na middernacht (en dus het ingaan van het samenscholingsverbod) bleven mensen doorfeesten. De politie moest een waterkanon inzetten om de mensen weg te jagen (Het Nieuwsblad, zie 2.1).

Roaring twenties 2.0
Vooral de terrasgasten zelf konden hun geluk niet op. Zingende en dansende mensen en wankelende tafels met daarop de vele bestelde frietjes, mosselen, bier en cocktails. Het was over de hoofden lopen om een plek te bemachtigen. Als de klanten er eenmaal één hadden, verlieten ze die niet meer. Gasten dronken meer en sneller, alsof ze tegen de klok dronken, aldus De Standaard (2.3).

Die feestende, drinkende en dansende mensen zijn de voorbode van een bruisend decennium - een roaring twenties 2.0 - als de coronapandemie straks grotendeels over is, voorspelt Knack (2.5).

Experts verbaasd
Belgische gezondheidsexperts begrijpen niets van het losgeslagen gedrag van de terrasgangers. Ook het (niet of nauwelijks) handelen van de politie valt bij viroloog Marc van Ranst niet in goede aarde. Van Ranst wijst de politie op hun verantwoordelijkheid: "Men had in Elsene niemand mogen laten vertrekken zonder dat ze hun gegevens moesten achterlaten. Zodat al die mensen achteraf nog een boete opgestuurd kon worden."

Infectioloog en Covid-expertcomité GEMS-voorzitter Erika Vlieghe (UAntwerpen) vindt dat de Belgische horeca de kantjes er vanaf loopt. Volgens haar is er te veel druk op de heropening van de terrassen gelegd, en hadden ze beter níet geopend mogen worden. Ook het plaatsen van plexischermen tussen terrastafels (door een communicatiefout vorige week nog 'vergeten' in de protocollen) maakt de situatie zeker niet ineens wél toelaatbaar, vindt Vlieghe. "Als je die zo gaat zetten dat je een ruimte eigenlijk afsluit – en zo de broodnodige circulatie onmogelijk maakt – waar zijn we dan mee bezig?” Zowel Vlieghe als Van Ranst verwachten de terrasgekte te gaan terugzien in de coronacijfers.
Dit artikel afdrukken