Traditiegetrouw wordt aan het begin van de jaarlijkse Week van de Smaak de Nederlandse Held van de Smaak verkozen. In de aanloop naar de nationale verkiezing vinden er allerlei lokale en provinciale verkiezingen plaats zodat daaruit tijdens de finale de nationale Held van de Smaak van Nederland 2014 gekozen kan worden. Dit jaar is het thema van de Week van de Smaak (27 september - 5 oktober) 'bonen en peulvruchten'. Tjalke Stoelwinder uit Jubbega werd door de vakjury uitgeroepen tot de Held van de Smaak van Nederland. Ton Vreeken van Vreeken’s Zaadhandel uit Dordrecht won de publieksprijs.

'Ietwat stoffig imago'
Stoelwinder won de harten van de jury 'door de innovatieve manier waarop hij peulvruchten in de markt zet en beschikbaar maakt voor een brede doelgroep'. Hij is werkzaam bij groothandel Greydanus uit Heerenveen en heeft samen met een breed netwerk van telers, maaltijdbereiders, supermarkten en zorginstellingen in de regio koelverse maaltijden ontwikkeld. In deze maaltijden zijn bijzondere rassen als de Reade Krobbe, het Giele Wâldbeantsje en de Kollumer zoete erwt verwerkt. De maaltijden worden afgenomen in de ouderenzorg maar ook zijn ook via supermarkten te verkrijgen.
De jury prees overigens alle finalisten voor de wijze waarop zij 'allen op hun eigen manier bezig zijn om bonen en peulvruchten af te helpen van hun ietwat stoffige imago', meldt Agriholland.

'Sexy bonen'
Ede is dit jaar Hoofdstad van de Smaak. Deze week vinden daar, maar ook in de rest van het land, talloze culinaire festiviteiten plaats, waarbij bonen en peulvruchten kunnen laten zien en proeven dat zij wel degelijk 'sexy' kunnen zijn. Een overzicht van alle activiteiten is hier te vinden.

Fotocredits: www.weekvandesmaak.nl
Dit artikel afdrukken