De Australische markttoezichthouder Australian Competition and Consumer Commission heeft voedselfabrikant HJ Heinz Company Australia Ltd aangeklaagd vanwege een misleidende voedselclaim. Het gaat om Shredz, een tussendoortje voor kinderen van 1-3 jaar, dat voornamelijk bestaat uit ingedikte vruchten- en groentesappen.

Volgens de ACCC misleidde Heinz het winkelend publiek door op de verpakking te claimen dat het peuterhapje 'gezond' zou zijn, terwijl het een suikergehalte van meer dan 60 procent heeft. Ter vergelijking: 'volle' jam zoals die in Nederland te koop is, heeft een suikergehalte van rond 45 procent. Heinz heeft Shredz inmiddels van de markt gehaald.

Gezondheidsorganisaties in Australië juichen de stap van de ACCC toe. "Het is voor ouders erg moeilijk om te bepalen welk peutervoedsel gezond is en welk niet", aldus een woordvoerder van de Obesity Policy Coalition. "Ouders doen hun best de juiste keuzes te maken, en daar hebben ze duidelijke en eerlijke informatie over de producten voor nodig".
Dit artikel afdrukken