Er zijn meer voorbeelden van groente- en fruitsoorten met een 'gebruiksaanwijzing'.
Voor aki, de nationale vrucht van Jamaica, geldt hetzelfde als voor lychees. Het eten van onrijpe zaden van deze vrucht kan ook je bloedsuikerspiegel verlagen.
Cashewnoten eet je beter niet rauw. Rauwe cashewnoten bevatten urushiol, een stof die ook in gifsumak (poison ivy) zit. De stof kan ernstige huiduitslag veroorzaken. De ‘rauwe’ cashewnoten zoals wij ze kennen uit de winkel zijn gekookt of gebrand en daarom niet meer schadelijk.
Kidneybonen kunnen rauw ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze bevatten de giftige stof fytohemagglutinine. De symptomen zijn in dit geval vrij onschuldig: misselijkheid en braken, maar wel al bij een handjevol kidneybonen.
Cassave, belangrijk basisvoedsel in Afrika, vormt een gevaar voor de gezondheid als de wortelknollen niet goed verwerkt worden. De knol bevat het giftige waterstofcyanide (blauwzuur), dat schadelijk kan zijn voor de schildklier en het deel van de hersenen dat de motoriek regelt.
Oppassen ook met sterfruit. De naam klinkt onschuldig, maar deze fruitsoort bevat de potentieel dodelijke neurotoxine caramboxin dat zeer schadelijk is voor mensen met een nierziekte. Klachten variëren van hikken, braken en mentale verwarring tot langdurige epileptische aanvallen, coma en in het ergste geval de dood.
De meeste mensen gooien pitten van steenvruchten, zoals kersen, abrikozen en pruimen weg en dat is niet zonder reden. In de pitten zitten namelijk bouwstoffen van het giftige cyanide. Ga er dus niet op kauwen, want dat kan wellicht je dood worden. Slik je zo’n pit in zijn geheel door zonder hem stuk te bijten, dan is qua gif er niks aan de hand. Meestal poep je ze zonder problemen weer uit.
Suikerriet kan van nature geen kwaad. Bij te lang en onzorgvuldig bewaren kan het echter als gastheer dienen voor de giftige schimmel arthrinium. Die maakt een toxine aan die leidt tot allerlei klachten, van braken tot de dood.
Van aardappelen met groene plekken moet je afblijven. De groene kleur wordt veroorzaakt door het toxine solanine. Onder invloed van licht stijgt het gehalte van deze stof in aardappelen en dan kun je ze maar beter niet meer eten. Van groene aardappelen kun je klachten krijgen als braken, maagpijn, hallucinaties en zelfs verlamming.
De effecten van de gifstoffen op de menselijke gezondheid zijn in de meeste gevallen beperkt, tenzij je grote hoeveelheden naar binnen werkt. Maar mocht je een keer flink ziek zijn geworden na het eten van een van deze groenten of fruitsoorten, dan zou zo'n natuurlijk toxine de boosdoener kunnen zijn geweest.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Belangrijk verschil tussen chemicaliën uit planten en die uit het laboratorium is dat ons lichaam aan die eerste groep al een paar miljoen jaar heeft kunnen wennen. Overigens ervaar ik totaal geen bijwerkingen van amandelpitkernen. Inderdaad, de dosis.
Of gewoon zout. Noodzakelijk, maar...... Zoals Piet H. graag zegt: de dosis maakt het vergif.
#3, Joep, als je spaanse peperpoeder in die hoeveelheden eet, ben je ook een aardig eind op weg...denk ik.
Groente of fruit zijn niets vergeleken met 'De meest dodelijke 15 gram uit de super', hier op FL.
Jacob Hooy verkoopt zakken van 1 kg gemalen foelie (nb. zonder leeftijdsgrens), genoeg voor het om zeep helpen van 66 zielen volgens bovenstaande gegevens van levensmiddelentechnoloog Ralf Hartemink.
Gelukkig zullen bij bewustzijn onze smaakpapillen protesteren bij meer dan een snufje van dit soort kruiden.
Die groene kleur in aardappelen hoort de boer te voorkomen door aan te aarden. Ook in z'n eigen belang: naast het risico van afwaarderen vanwege groen, zal z'n opbrengst er sowieso ook onder lijden.