Foodlog schreef in februari over het gevaar van lychees op een lege kindermaag. Door een natuurlijk voorkomend toxine stierven jaarlijks 100 kinderen. Lychees zijn niet het enige plantaardige product waarmee je moet uitkijken.

Rauwe cashewnoten
Net als gifsumak (poison ivy), bevatten rauwe cashewnoten de stof urushiol. Hoewel de naam van de ‘gifsumak’ misschien anders doet vermoeden, is dit geen gif maar een allergeen. Bij de meeste mensen veroorzaakt het een allergische reactie van de huid. Voor mensen die gevoelig zijn voor de stof kan het binnen krijgen van dit allergeen slecht aflopen. Particulieren kunnen niet gemakkelijk aan onbewerkte cashewnoten komen. Wel zijn er winkels die ‘rauwe’ cashewnoten verkopen. Die zijn gekookt, maar nog niet gebrand. Omdat ze verhit zijn geweest, vormen ze geen gevaar meer.

Aki
Aki is afkomstig uit west Afrika en is de nationale vrucht van Jamaica. De zaden en onrijpe zaadmantels van de vrucht bevatten hetzelfde toxine als lychees. In Jamaica is het algemene kennis dat mocht je kind per ongeluk tóch onrijpe zaadmantels of zaden van de aki hebben gegeten, je het beste een lepel suiker kunt geven om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Cassave
Hoewel in Nederland niet erg populair, maakt de cassave deel uit van het basisvoedsel van honderden miljoenen mensen in tropische landen. Naast voedzaam zetmeel bevat de plant van nature ook het giftige blauwzuur (waterstofcyanide). De hoeveelheid blauwzuur in cassave ligt tussen de 20 en 1000 mg per kilo verse cassave. De varianten met een laag blauwzuurgehalte worden zoet genoemd en die met een hoog gehalte bitter. Voor de zoete variant is koken alleen genoeg om het blauwzuur te verwijderen. De bittere variant wordt gebruikt om (zet)meel van te maken en is bewerkelijker. Om het meel veilig te kunnen eten wordt het herhaaldelijk geweekt en uitgeknepen. Daarna wordt het droge meel geroosterd.

Twee vermalen kersenpitten kunnen al dodelijk zijn
Steenvrucht pitten
Waarschijnlijk laat je de pitten van kersen, abrikozen, pruimen en perziken liggen als je de vrucht eet. Dat is maar goed ook, want ze bevatten de bouwstoffen voor het giftige cyanide. Slik je per ongeluk een pit in zijn geheel door, dan is er niks aan de hand. Maar kauw er niet op en eet ook geen vermalen pit. Volgens Bon Appétit kunnen 2 vermalen kersenpitten al dodelijk zijn.

Stervrucht
Gezonde mensen kunnen met een gerust hart stervrucht eten, maar mensen met een chronische nierziekte kunnen ze beter vermijden. Stervruchten bevatten het toxine caramboxin. De nieren van gezonde mensen kunnen de lage hoeveelheid die in stervruchten zit afvoeren, maar bij mensen met een nierziekte kan dit volgens de National Kidney Foundation zorgen voor de hik, misselijkheid, overgeven, verwarring en in ernstige gevallen zelfs de dood.

Gelukkig is een solaninevergiftiging door het eten van aardappels erg zeldzaam
Suikerriet
Van nature bevat suikerriet geen toxines, maar als je het te lang laat liggen kan de schimmel Arthrinium er op gaan groeien. Deze schimmel produceert een toxine die kan zorgen voor een acute voedselvergiftiging die bekend staat als mouldy sugarcane poisoning. Volgens de World Health Organization bestaan de symptomen uit overgeven, dystonie, staren naar een kant, stuiptrekkingen, spasmen van spieren in de handen en voeten en zelfs coma.

Aardappels
Ook aardappels kunnen giftig zijn door het toxine solanine. Door blootstelling aan licht stijgt het gehalte aan solanine. De aardappel wordt hierdoor groen en is dan niet meer eetbaar. Dit blijft ook na koken zo omdat solanine hittebestendig is. Gelukkig is een solaninevergiftiging door het eten van aardappels erg zeldzaam.

Rauwe kidneybonen
Veel bonen, en vooral kidneybonen, bevatten het toxine fytohemagglutinine. Vijf rauwe bonen kunnen al vergiftiging veroorzaken, maar door de bonen te verhitten kun je ze veilig eten. Vergiftigingsverschijnselen zijn misselijkheid en braken, maar gaan meestal vanzelf weer over.

Waarschijnlijk kennen niet veel mensen iemand die ziek is geworden door deze producten. Intuïtief gebruiken we ze op de goede manier of laten we ze - bijvoorbeeld in beschimmelde staat - links liggen.
Dit artikel afdrukken