Sinds eind september heeft Jumbo een nieuwe broodlijn. Goudeerlijk heet'ie en de woorden erover in Bakkerswereld klonken veelbelovend: het brood heeft een voordeeg dat maar liefst 72 uur de tijd krijgt. Het broodsoort zou verder minder zout en kunstmatige toevoegingen bevatten en daarom gezonder zijn. Akke Hoekstra, onze trouwe correspondent inzake echte meelproducten, ging op onderzoek en stuitte op Goudeerlijke Boterbollen. Akke stuurde ons de volgende correspondentie met Jumbo en zijn bakker Bake Five uit Leusden:

Geachte Heer/Mevrouw,
U had de volgende vraag gesteld:
U heeft een nieuwe broodlijn. Het motto is: GOUDEERLIJK, traditioneel recept. Zoals brood bedoeld is. Dit soort kreten maken de kinderen en mij altijd erg nieuwsgierig. Noem je jezelf goudeerlijk, dan moet je dat natuurlijk ook zijn. Wij hebben 8 witte bollen uit de Jumbo gehaald. Op de zak staat: 8 Goudeerlijk boter bollen. Wit broodje met boter a 65 gram. Ik heb mijn kinderen eens gevraagd wat er zoal in Goudeerlijke boterbollen zou moeten zitten. "Meel!" riepen ze, en "boter!" Logisch natuurlijk. Nou ja, meel zit erin, in de vorm van tarwebloem. Maar hoe zit het met de boter? Als olie is er namelijk plantaardige olie gebruikt: palm-, raap- en zonnebloemolie. Is er dan helemaal geen boter gebruikt? Jawel! Niet als vet, maar notabene als aroma. En als je boteraroma gebruikt, mag je dan goudeerlijk beweren dat je bollen boterbollen zijn? Als consument moet je er toch minimaal van uit kunnen gaan dat dat wat je koopt, conform je verwachtingen moet zijn. Bij boterbollen verwacht ik bollen, gebakken met boter. Ik verwacht geen ander plantaardig vet. Anders moet u de bollen maar planta-bollen noemen of zo. Ik ben dan ook teleurgesteld in dit product en voel me gewoon genept. Die bollen schijnen dan ook nog volgens traditioneel recept gebakken te zijn, compleet met lactose, dextrose, kurkuma-extract en gemodificeerd maiszetmeel. Om zoiets nou traditioneel te noemen, gaat me te ver. Ik hoop dat u de benaming van deze bollen zult veranderen. Zodat consumenten eerlijk voorgelicht worden over dat wat ze kopen. Eerlijkheid is tenslotte een traditie waar we best trots op mogen zijn. Ook bij een boeiend bedrijf als de Jumbo.
Met vriendelijke groet,
Akke HoekstraWaarbij wij het volgende antwoord hebben gegeven:
Geachte heer/mevrouw Hoekstra,

Op 2 september hebben wij een klacht ontvangen omtrent boterbollen.

Deze klacht hebben wij doorgestuurd naar de producerende bakkerij, alwaar de klacht in behandeling is genomen.

De betreffende bakkerij geeft de volgende reactie:

Uiteraard bevat het Goudeerlijk boter bolletje componenten (zoals melkvet) van echte boter. Dit omdat wij anders de naam "boter" volgens de warenwet niet mogen voeren. Omdat deze toevoeging een gering aroma geeft wordt het nog extra ondersteund door de toevoeging van een boteraroma zodat dit broodje ook na enkele dagen nog heerlijk ruikt. Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben vernemen wij dat graag.

Met vriendelijke groet,
BAKE FIVE B.V.


Akke's kinderen vinden de bollen heerlijk, liet hij nog weten. Het is de neppende suggestie die hem stoort. Desgevraagd blijkt immers dat de bollen geen boter, maar melkvet bevatten om boterbollen te mogen heten. Het boteraroma moet ze lang lekker laten ruiken. Natuurlijk is het een een volstrekt legale vorm van neppen, al krijgt ze het goudeerlijk van Jumbo en diens bakker te horen.
Laten we daarom niet lullig zijn en het er eens over hebben hoe je die bollen wel zou kunnen noemen. Dan helpen we met een paar goeie voorbeelden die neppende onhandigheid de wereld uit. En niet alleen deze, want we blijven opletten.
Dit artikel afdrukken