Koffieroest wordt veroorzaakt door de schimmel Hemileia vastatrix die het blad van de koffieplant aantast en de onrijpe bessen doet verdrogen. Momenteel kampt midden-Amerika met de ergste uitbraak sinds dertig jaar van 'roya', roest. In sommige landen is meer dan de helft van het koffie-areaal aangetast. De ziekte leidt tot productie- en als gevolg daarvan banenverlies. Bloomberg meldt dat volgens de Guatamalteekse organisatie Promecafe in totaal al 437.000 banen verloren zijn gegaan. De oorzaak? Vermoedelijk de kllimaatverandering, die tot warmere en nattere omstandigheden leidt. Daar is de schimmel dol op en dus rukt hij steeds verder op - zelfs de hoogte in. Waren koffieplantages boven de 900 meter in Guatamala voorheen gevrijwaard van roest, inmiddels ligt die grens op 1800 meter.

Biologisch dilemma
Voor biologische koffietelers is het dilemma nog groter. Want de schimmel is wel te bestrijden, maar alleen met middelen die ook conventionele telers gebruiken. Maar willen zij hun biologische certificering behouden, dan zijn deze bestrijdingsmiddelen niet onbeperkt toegestaan. In de biologische teelt gelden ze als een bedreiging voor het milieu.
De biologische boer kan er ook voor kiezen zijn planten extra te mesten - maar daar gaan zijn productiekosten mee omhoog. Die stijging kan zelfs door de meerprijs die hij krijgt voor zijn biologische bonen niet gecompenseerd worden. Zoals een Peruaanse biologische koffieteler zegt: “We coffee producers are living between a rock and a hard place”.

Stijgende vraag, stijgende prijzen
Bloomberg voorspelt dat de wereldwijde koffie-oogst dit jaar (het oogstseizoen start per 1 oktober) voor het tweede jaar op rij terug zal lopen. Welke invloed dat op de prijs van een bakkie troost gaat hebben is nog niet duidelijk. Dit voorjaar bereikte de koffie al een recordprijs toen de impact van de droogte in Brazilië duidelijk werd. Daarnaast maakt de berichtgeving over 'koffievervalsing' duidelijk dat handelaren uiterst creatief zijn om aan de nog steeds toenemende vraag te blijven voldoen, ondanks slinkende voorraden. De biologische koffieboeren schieten daar echter niets mee op.

Fotocredits: 'Hemileia vastatrix Leaf symptoms' Wikimedia
Dit artikel afdrukken