De koffiewereld staat op scherp door een recordprijs voor robusta-koffiebonen. Een hittegolf in Vietnam lijkt de boosdoener. De warmte dreigt de oogst te schaden, wat de toch al krappe voorraden verder onder druk zet.
Net als chocoladeliefhebbers, moeten koffieliefhebbers dieper in de buidel tasten voor hun dagelijkse bakkie troost. De prijs van robusta-koffiebonen bereikte gisteren op de beurs in Londen het hoogste niveau ooit: 1.000 kilogram voor $3.765 (€3.462). De bonenprijs steeg in één dag met 2,8% en is sinds vorig jaar al meer dan verdubbeld.

De prijsexplosie heeft te maken met de extreme hittegolf in Vietnam. Het land is ‘s werelds grootste producent en exporteur van robusta, gevolgd door landen zoals Brazilië, Indonesië en Oeganda. Temperaturen in de provincies Son La en Hoa Binh schoten omhoog naar 41 graden, wat ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. De hitte belemmert de groei van de plant en veroorzaakt tevens watertekorten en daardoor beperkte irrigatiemogelijkheden. Dit zet de koffieoogst en het krappe aanbod nog verder onder druk. Vergeleken met vorig jaar daalde de koffieproductie in Vietnam al met zo’n 20%.

Robusta-koffie staat bekend om zijn sterke, bittere smaak die voornamelijk wordt gebruikt in espresso en oploskoffie. Robusta-bonen bevatten meer cafeïne dan de wat mildere Arabica-bonen. Bovendien is de robusta-plantensoort beter bestand tegen ziekten en plagen. De plant kan groeien in lager gelegen gebieden en een warmer klimaat dan de Arabica, maar is afhankelijk van specifieke weersomstandigheden, zoals nu in Vietnam blijkt.

De prijsstijgingen van koffie in supermarkten doet consumenten overstappen naar goedkopere alternatieven. Traditioneel is de zoetere arabica-variant de meer gewaardeerde en daardoor duurdere koffie. Robusta is als het ware koffie voor de 'gewone man'. Mede door het na-ijleffect blijft robusta - ‘gewone’ roodmerkkoffie - duur. Hoewel consumenten zeggen meer te willen betalen, doen ze dat niet. De Nederlandse vinding Northern Wonder, koffie zonder koffiebonen, zou een alternatief voor koffiedrinkers kunnen zijn.