De koffie-oogst valt al een paar jaar op rij tegen: droogte, ziektes, en een toenemende vraag zorgen voor toenemende druk op de koffietelers. Sommigen nemen daarom hun toevlucht tot het 'aanvullen' van hun koffie met andere stoffen, schrijft de Washington Post.

Grootste koffieproducent: Brazilië
Brazilië is 's werelds grootste koffieproducent. Jaarlijks komen er circa 55 miljoen zakken koffiebonen vandaan. Maar dit jaar is de opbrengst door droogte en de gevreesde koffieroest veel minder: naar verwachting maar 45 miljoen zakken. Dat zijn 42 miljard kopjes koffie minder, becijfert de Washington Post.

Koffie-vulmiddelen
Koffie gaat dus duurder worden, vooral de betere kwaliteiten (arabica). Dat speelt 'koffie-vervalsing' in de kaart - als je een kleinere opbrengst immers aan kunt vullen tot een groter volume, kun je tocht aan de vraag voldoen. Daarom zetten sommige koffieproducenten 'vulmiddelen' in, zoals tarwe, sojabonen, bruine suiker, rogge, haver, acai-zaad, mais, of zelfs takken en aarde. Allemaal natuurlijke stoffen, die geen gevaar voor de gezondheid hoeven te betekenen. Maar als je toevallig een soja-allergie hebt zit je er natuurlijk niet op te wachten soja in je koffie aan te treffen.

Echte koffie
De Braziliaanse onderzoekster Suzana Lucy Nixdorf (Universidade Estadual de Londrina) ontwikkelde een chemische test die eenvoudig vast kan stellen of een portie koffie puur gemalen bonen bevat, dan wel andere ingrediënten.
Volgens Nixdorf kun je op verschillende manieren uitvinden of je met echte koffie, dan wel een speciaal mengsel te maken hebt. Zo kun je de koffie onder de microscoop leggen. Maar in de veelal donkergebrande Braziliaanse maling vallen andere gemalen donkere ingrediënten (takjes, bessen, aarde) niet op.
Je kunt proberen te proeven of je met vervalste koffie te maken hebt: met mais gemengde koffie smaakt zoeter. Maar, zegt Nixdorf, het subtiele smaakverschil is lastig te bespeuren.
Zij ontwikkelde daarom een chemische analyse, gebaseerd op vloeistofchromatographie. De verschillende ingrediënten van het koffiemengsel laten verschillende sporen achter. De vulmiddelen in de koffie hebben bijvoorbeeld afwijkende gehaltes aan suikers dan de natuurlijke stoffen in de koffie. Nixdorf kan zo met 95% zekerheid vaststellen of er met de koffie geknoeid is. Helaas kan de test alleen in een laboratorium plaatsvinden.

"Maal je eigen bonen"
Hoe kun je als koffieliefhebber dan zeker weten dat je geen vervalste koffie in handen hebt? Nixdorf heeft een eenvoudige suggestie: "maal je eigen bonen, of koop gemalen koffie van betrouwbare merken en winkels die je vertrouwt".

Fotocredits: Nomadic Lass
Dit artikel afdrukken