image

Te weinig bewegen, teveel snoepen, muisarmen, ademhalingsproblemen, gepest worden en last van een vieze school. Het zijn de belangrijkste uitkomsten van de eerste Ga voor gezond!-test onder bijna 12.000 kinderen. Zo blijkt een kwart van deze kinderen geen goed gewicht te hebben. Bijna 1 op de 6 kinderen ontbijt niet elke dag. Uit de resultaten blijkt ook dat de meeste kinderen tevreden zijn met zichzelf. Ongezond voedingspatroon
Fruit of groente staat niet bij ieder kind dagelijks op het menu. Bijna 1 op de 6 kinderen eet hooguit twee keer per week groente of fruit, terwijl dagelijkse consumptie wordt aanbevolen. Wel snoepen kinderen volop. Calorierijk snoep als gevulde koeken en candybars eten 1 op de 5 kinderen minimaal drie keer per dag. Jongens snoepen meer dan meisjes. Ruim 1 op de 10 kinderen drinkt dagelijks frisdrank met prik. De meeste kinderen drinken vruchtensap, waarbij 1 op de 10 vijf glazen of meer per dag. Opvallend is dat allochtone kinderen een wat gezonder voedingsgedrag hebben. Ze eten vaker fruit en ze snoepen aanmerkelijk minder.

1 op de 3 kinderen beweegt te weinig
Uit het onderzoek blijkt dat 30% van alle kinderen regelmatig, maar onvoldoende beweegt. Ze halen de landelijke beweegnorm voor kinderen van elke dag minimaal 1 uur matig tot intensief bewegen niet. Wel gaat driekwart van de kinderen met de fiets of lopend naar school. Volgens de ouders is daarvan driekwart binnen 10 minuten op het schoolplein.

Bijna 9 op de 10 kinderen is lid van een sportclub. Het merendeel sport daar 2 keer per week of vaker. Jongens sporten vaker dan meisjes.
Buitenspelen is ook bewegen. Bijna 1 op de 10 kinderen heeft in de testweek niet buiten gespeeld. Bijna de helft speelt iedere dag buiten. Kinderen van allochtone afkomst bewegen relatief minder: ze gaan minder vaak per fiets of lopend naar school, zitten minder vaak bij een sportclub en spelen veel minder buiten.

Veel tevreden kinderen
Opvallend is dat 90% van alle leerlingen zegt blij te zijn met zichzelf, een even groot percentage heeft veel vrienden en vriendinnen. Tweederde gaat altijd graag naar school; 1 op de 10 vindt het nooit leuk. Ruim 1 op de 6 kinderen wordt regelmatig gepest, 1 op de 10 kinderen geeft aan te pesten.

bron: NIGZ
Dit artikel afdrukken