Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Annals of Endocrinology heeft een mogelijke oorzaak gevonden voor de food cravings die veel vrouwen ervaren als ze last hebben van PMS – het premenstrueel syndroom. In het onderzoek monitorden wetenschappers, 30 vrouwen en hun voedselconsumptie tijdens hun menstruatiecyclus. Ze ontdekten dat vrouwen in de dagen voor hun menstruatie per dag 500 calorieën extra binnen krijgen en gemiddeld 0,3 kg aankomen. Vooral koolhydraatrijke producten zoals pasta en chocolade zijn geliefd in ‘deze tijd van de maand’.

Menstruatiecyclus
In de luteale fase van de menstruatiecyclus, de periode tussen de ovulatie en de menstruatie, is er een toename van de hormonen progesteron en oestrogeen. In de folliculaire fase, de fase waarin een eicel rijpt (van ongesteldheid tot ovulatie), is alleen het oestrogeenniveau verhoogd. Volgens de onderzoekers is er in deze fase juist een vermindering van voedselinname te zien.

Media
Volgens de media die het onderzoek rapporteren maken de hersenen door het eten van zoete en koolhydraatrijke producten serotonine aan die het humeur verbeteren. Niet smaak, maar het serotonineniveau in de hersenen zou verantwoordelijk voor dit verlangen. De onderzoekers zeggen echter slechts dat de hormonale processen mogelijk voor het vastgestelde effect verantwoordelijk zijn. Daar is echter nog slechts weinig over bekend.

Serotonine
Eerder onderzoek toonde aan dat mensen die een drang naar zoetigheid hebben, vaak gestresst, boos, depressief, moe of geïrriteerd zijn. Dat lijkt de reden te zijn voor de fantasie van de media die ook PMS menen te mogen verklaren vanuit een laag serotonineniveau. Op basis van dit onderzoek is dat echter onjuist.
Dit artikel afdrukken