Hieronder vertellen Foodlog en FoodPersonality over hun samenwerking. Bovendien willen ze boeren, verwerkers, verenigingen, levensmiddelenfabrikanten, supermarkten, brancheorganisaties, gemeenten en burgers oproepen zich aan te melden voor de Gezonde Innovatie Awards.
Hieronder vertellen Foodlog en FoodPersonality over hun samenwerking. Bovendien willen ze boeren, verwerkers, verenigingen, levensmiddelenfabrikanten, supermarkten, brancheorganisaties, gemeenten en burgers oproepen zich aan te melden voor de Gezonde Innovatie Awards.
Gezond eten en leven is een hele uitdaging, met of zonder pandemie. Je stapt de deur uit en je wordt overspoeld door – vaak ongezonde – eetverleidingen, zeker in de stad. Dat klinkt overdreven, maar uit onderzoek blijkt dat we dagelijks zo’n 200 eetbeslissingen nemen, vaak onbewust. Zeg iedere keer maar ‘nee’ tegen al die verleidingen en gewoontes. Aanpassen is moeilijk. Bovendien bewegen we te weinig.
Mensen eten en leven op een manier die hun lijf op de lange duur niet verdraagt. Dat is niet van de ene op de andere dag te veranderen.
Gelukkig zien Foodlog en FoodPersonality dat er genoeg partijen stappen zetten in de goede richting. Foodlog en FoodPersonality willen met de Gezonde Innovatie Awards deze initiatieven complimenteren en hen aanmoedigen vooral door te gaan. Ook met een boel kleine stappen komen we een heel eind.
Foodlog en FoodPersonality reiken samen de Gezonde Innovatie Awards uit. Als vakblad voor de retail en fast-moving consumer goods-sector (fmcg), krijgt FoodPersonality alles mee over nieuwe producten en de plek waar consumenten deze het meest kopen: de supermarkt. Mede-initiatiefnemer Mark Peeters (FoodPersonality) legt uit waarom hij deze Awards belangrijk vindt: “Ik zie veel producten gericht op gezondheid voorbij komen, sommigen goed, anderen kunnen beter. Op het gebied van gezondheid is nog veel te winnen. Producenten, die een product maken dat past in een gezondere leefstijl en op de schappen van de supermarkten, kunnen een verschil maken. Zij verdienen wat mij betreft een compliment.”
Foodlog voert dagelijks gesprekken over gezondheid en de uitdagingen die daarbij horen. “Gezond eten is meer dan alleen het product en vraagt een integrale aanpak. Denk aan de ongezonde voedselomgeving waarin het lastig - zo niet onmogelijk - is gezonde keuzes te maken. Daarom willen we ook initiatieven aanmoedigen vooral door te gaan”, zegt Bianca van der Ha, projectmanager bij Foodlog en mede-initiator van de Gezonde Innovatie Awards.
FoodPersonality: vakblad voor de levensmiddelensector
Via een maandelijks vakblad, websites, congressen, evenementen en met onze betrokkenheid bij diverse awards, informeert FoodPersonality de lezers sinds 1983 over actuele initiatieven, trends en langetermijnontwikkelingen in de food retail en fast-moving consumer goods-sector (fmcg). In het magazine wordt ingegaan op formule-ontwikkelingen, de verhouding tussen foodretail en levensmiddelenproducenten, assortimentsontwikkelingen en de maatschappelijke druk op de sector. Daarnaast is er volop aandacht voor nieuwe initiatieven en de voortgaande consolidatie bij zowel retailpartijen als fmcg-producenten. Ook houdt FoodPersonality de lezers op de hoogte van de belangrijkste personele wisselingen in de sector.
Foodlog, onafhankelijk nieuws- en discussieplatform
Foodlog is een onafhankelijk nieuws- en discussieplatform over voedsel, gezondheid, eten & drinken en energie. We zetten ons in voor het gesprek, online en offline.
Foodlog heeft sinds de start in 2005 een groot netwerk opgebouwd. Inmiddels werken ruim 500 professionals mee aan het aanreiken van nieuws en discussies. Het zijn onder andere wetenschappers, artsen, boeren, voedingsmiddelenmakers, journalisten, studenten, voedselveiligheidsspecialisten, retailers én kritische consumenten.
Foodlog beïnvloedt beïnvloeders, zoals andere media, politiek en bedrijfsleven.
Hoe gaat het in z’n werk?
De Awards kennen twee categorieën:
Om te komen tot de winnaars van de Gezonde Innovatie Awards worden de volgende stappen gevolgd.
Stap 1. Aanmelden Foodlog en FoodPersonality roepen hierbij boeren, verwerkers, verenigingen, levensmiddelenfabrikanten, supermarkten, brancheorganisaties, gemeenten en burgers op zich aan te melden. Aanmelden is niet meer mogelijk. Dat kon tot en met dinsdag 27 oktober 2020.
Stap 2. Nomineren Een vakjury bepaalt de genomineerden. Uit alle aanmeldingen selecteert de vakjury een shortlist. Ze scheiden als het ware het kaf van het koren.
Stap 3. publieksstem Foodlog en FoodPersonality vragen het Nederlandse publiek om hun favorieten te kiezen. Stemmen kan vanaf halverwege november en zal door Foodlog en FoodPersonality worden aangekondigd.
Stap 4. jurystem Ook de vakjury kiest zijn favoriete product en initiatief.
Stap 5. uitreiking Begin 2021 reiken Foodlog en FoodPersonality de publieksprijzen en de juryprijzen uit. De precieze invulling is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom Covid-19.
De vakjury bestaat uit een breed samengestelde groep experts uit de praktijk en uit de wetenschap. Ieder jurylid kijkt vanuit zijn eigen expertise naar Gezonde Innovatie.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Foodpersonality is een vakblad voor aanbieders van producten (de belangenbehartigers in die sector zijn FNLI en CBL). Foodlog is een algemeen blad op het gebied van voedsel en voeding.
En de samenwerking blijkt vruchtbaar: juist omdat het vakblad zich nu eenmaal beweegt in de wereld van producten en zo denkt, hebben wij die andere kant toegevoegd - onder grote instemming van FP overigens. Dat is allemaal verzorgd door Bianca van der Ha.
An unusual alliance? Wij zagen dat niet zo, maar wellicht is dat toch meer het geval dan wij nog zien omdat we er de hele dag druk mee zijn. In ieder geval zijn ze nuttig in een wereld waarvan het ontwikkelingstempo alsmaar toeneemt.
Ik vind dit een wat vreemde combinatie. Foodlog heet onafhankelijk te zijn, de andere club is een belangenbehartiger van ondernemers die baat hebben bij een zo hoog mogelijke omzet. En die ga je niet halen op enkel producten die zorgen voor een gezonde levensstijl. Nou ja, misschien voor agrariërs, groenteboeren, bakkers en slagers en zo.
Ik ben het eens met Carolien om de productenprijs weg te halen en alleen initiatieven de beoordelen.
Ik nomineer alvast de supermarkt die 75 procent van het aanbod verwijderd uit de schappen.
Het aantal 'ongezonde' producten (en aanbiedingen/reclames daarvan) in supermarkten is echter dusdanig groot geworden dat het hebben of behouden van een gezond eetpatroon voor veel mensen een probleem (geworden) is.
Carolien #1 heeft natuurlijk een belangrijk punt: draait het om het levensmiddel of het voedingspatroon? Een 'ongezond' product hoeft geen probleem te zijn in een gezond eetpatroon.