Het Nieuw-Zeelandse Fonterra, 's wereld grootste zuivelexporteur neemt voor $515 miljoen een 20%-aandeel in de Chinese babymelkproducent Beingmate Baby & Child Food Co Ltd. Beingmate is een dochter van de vierde grootste babymelkpoederproducent van China: Hangzhou Beingmate Group. Fonterra wil via de samenwerkingspartner zijn eigen merk Anmum babymelkpoeder versneld in China gaan afzetten. Ook moet de samenwerking voor Beingmate de aanvoer van grondstoffen van hoge kwaliteit zeker stellen.

Babymelkpoedermarkt verdubbelt
China is de belangrijkste afzetmarkt voor Nieuw-Zeelandse zuivel, die bijna een derde uitmaakt van de totale export van het land. De snelgroeiende babymelkmarkt verdubbelt naar verwachting dit jaar ten opzichte van 2013, en zal in 2017 gegroeid zijn tot $31 miljard, meldt Bloomberg. Omdat Chinese ouders, sinds het melamineschandaal van 2008 nog altijd zeer wantrouwig staan tegenover hun eigen zuivelproducten, is de markt voor buitenlandse leveranciers zeer aantrekkelijk. Ook FrieslandCampina rekent op expansie in de Chinese babymelkpoedermarkt.

Botulisme-dip te boven
Fonterra's betrekkingen met China beleefden vorig jaar een dieptepunt, toen een mogelijke botulisme-besmetting voor grote terughaalacties en verkoopstops in heel Azië leidden. De hele Nieuw-Zeelandse economie leed eronder en premier John Key kwam er aan te pas om de schade te beperken, zelfs toen het uiteindelijk vals alarm bleek. Dat Fonterra nu toch een samenwerking aan kan gaan, is een aanwijzing dat het vertrouwen in buitenlandse zuivelaars nog altijd groter is dan dat in de binnenlandse producenten.
Dit artikel afdrukken