image


Met verbazing kom ik het volgende bericht tegen:
Unilever Nederland mag aan de Becel dieetmargarineproducten voor op brood extra foliumzuur toevoegen. Eens even kijken hoe dat ook al weer zit:
Foliumzuur is een vitamine. Deze stof komt van nature voor in verse groene groenten, in fruit, aardappelen, peulvruchten, volkoren- en zuivelprodukten. Als u gezond en afwisselend eet, krijgt u normaal voldoende foliumzuur binnen. Net zoals andere vitamines kunt u foliumzuur ook krijgen in tabletten

Het bericht gaat verder:
Daarbij wordt een maximum gehanteerd van 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Deze ligt op 100 microgram per 20 gram product. Minister Hoogervorst van VWS heeft Unilever hiervoor een ontheffing verleend in het kader van het Warenwetbesluit Toevoeging microvoedingsstoffen aan levensmiddelen.

Nu vraag ik mij toch werkelijke af waarom deze beslissing genomen wordt.
Als het is om de vrucht van zwangere vrouwen te beschermen tegen afwijkingen in het ruggemerg die kunnen leiden tot spina bifida ('het 'open ruggetje') en ander zg. neurale-buisdefecten (In Nederland heeft 1 op de 2.600 levend geborenen een 'neurale-buisdefect', een defect van het centrale zenuwstelsel) zou je toch deze groep specifiek aan kunnen spreken. Dat lijkt me praktischer en daar hebben we de artsen voor. Niemand wordt zo vaak en uitvoerig gecontroleerd als een zwangere vrouw. Lijkt me dus niet aan de orde hier.

Wat speelt er dan wel door het hoofd van minister Hoogervorst?

Foliumzuur doet nog meer. Zoals het gezond houden van de bloedvaten. Ahaa....Mensen met een hoog risico op aderverkalking zouden dit risico mogelijk kunnen verkleinen door extra foliumzuur en vitamine B6 te nemen. Onderzoek heeft aangetoond dat het homocysteïnegehalte in het bloed hierdoor daalt. En dat is gunstig, want de kans op hart- en vaatziekten wordt waarschijnlijk verkleind door lagere gehaltes homocysteïne

Er zijn dus sterke aanwijzingen dat foliumzuur een beschermende rol speelt bij hart- en vaatziekten. Oud-minister Borst van Volksgezondheid her-overwoog dan ook al het huidige verbod om extra foliumzuur aan voedingsmiddelen toe te voegen. In de Verenigde Staten is dat al gebeurd. Daar wordt sinds 1998 extra foliumzuur toegevoegd aan meel, rijst en pasta. En met succes: tekorten aan deze B-vitamine worden ermee tegengegaan.

Nu in Nederland dus ook. Maar wel alleen in Becel. Oppassen met belangenverstrengeling, cq. het favoriseren van monopolisme, zou ik zeggen.

Waar gaat dit zo ongemerkt naar toe? Hoe meer ik hier naar kijk, hoe meer ik zie gebeuren zonder dat we daar als publiek veel van horen. Verbazingwekkend eigenlijk hoe gezondheidsbeleid vorm krijgt zonder dat we er iets van weten!
Dit artikel afdrukken