Oud nieuws. De NRC ontsloeg, onder lezersprotest, zijn receptendames. Zo verdwenen naast Florine Boucher, Anne Scheepmaker, Kim McLean en Annèlene van Eijndhoven van het toneel. Kranten krijgen het moeilijker en zetten de 'vaste' freelancers buiten. Hetzelfde zal gebeuren voor vaste redacteuren op niet-kritische gebieden. Eten, cultuur en kunst maken daar alvast deel van uit, maar het zal verder gaan. Kranten moeten gaan ontdekken dat ze geen content moeten maken, maar moeten gaan organiseren. Meer dan uitstekende kennis van feiten en analyses zit buiten, ook al blijven redacteuren van kwaliteitskranten dat maar ontkennen. Da's een simpele wiskundige wet: er zitten er veel meer buiten dan binnen de krant. De kans om kwaliteit te vinden is dus groter. Schrijven - dat is waar - blijft natuurlijk een vak. Op tijd werken ook.

Florine Boucher laat het er niet bij zitten en heeft haar eigen site geopend. Ik moest glimlachen bij haar nieuwsbrief van gisteren, waarin ze zegt dat ze nu eindelijk de ruimte krijgt om ook andere onderwerpen die haar interesseren aan de orde te stellen. Ze slaat de spijker op z'n kop, al is het ongetwijfeld nog ff wennen:

Misschien is dit ontslag wel een blessing in disguise voor mij. Dankzij deze nieuwsbrief kan ik gezellig blijven koken en schrijven over mijn bevindingen in de keuken. Bovendien heb ik meer ruimte en kan ik gevarieerde culinaire onderwerpen aansnijden waarvoor ik straks altijd een outlet heb op mijn website. Dat is een fijn vooruitzicht.

Je kunt je op haar nieuwsbrief abonneren via de link naar haar site hierboven.

Florine Boucher is hier in huis een goed gelezen receptenschrijfster omdat ze precieze recepten schrijft. Ik telde even hoeveel recepten ze schreef in haar tijd bij de NRC. Het zijn er 1575. Da's heel wat. Je kunt er bijna 4,5 jaar iedere dag een nieuw en - door de accuratesse - lukkend recept mee maken.Florine: we nemen je recept hier graag voor de helft over - andere helft op jouw site - om je een vliegende start te geven. Maar iets heel anders. Stel je voor dat jullie vieren HIER een nieuwe Reboul zouden maken. Je-weet-wel, dat kookboek van die Provençaal die voor iedere dag een lunch en een diner schreef en die het daarna uitgaf. Heel simpel volgde hij het seizoen, de laagste prijs en de hoogste kwaliteit. Zo'n boek moet opnieuw worden uitgevonden in de 21e eeuw. De uitgever is wel te vinden. Het webbased schrijven is een succesformule als je het goed aanpakt. Er is maar 1 conditie: ook nog even boodschappen doen bij verschillende kruideniers en vertellen wat je van hun spullen vindt. En precisie natuurlijk. En net wat meer verhaal dan waarvoor de krant de ruimte bood ;-)

Nou? Als jullie ja zeggen, ga ik ermee aan het werk. Ik zie er wel een kansje in.
Dit artikel afdrukken