De Flevo Campus essaybundels waren tot nu toe volledig opgezet als jaarboek: ze kwamen uit in december en de essays die erin werden opgenomen schetsten een beeld van het afgelopen voedseljaar. Zo waren er in de bundel van 2020 essays opgenomen over courante thema’s als de effecten van Covid-19 op het voedselsysteem, de Brexit en de relatie van de Black Lives Matter protesten en voedsel.

Dit jaar wordt dat een beetje anders. Sinds de komst van programmadirecteur Lenno Munnikes focust Flevo Campus nadrukkelijk op gedrag, cultuur en identiteit. Munnikes is van huis uit historicus en antropoloog en is gespecialiseerd in de socio-economische kanten van het voedselsysteem.

Almere heeft bovendien een zeer diverse bevolking wat zowel kansen biedt als uitdagingen met zich meebrengt. Want waar, hoe en wat mensen eten hangt af van hun achtergrond, hun omgeving, maar ook van de context van het product. Of het nu een een fastfood hamburger, een biologische wortel uit een groentebox van een korteketeninitiatief, een blik huismerk gepelde tomaten uit de super of een exotische groente van de toko is, er zit altijd een verhaal aan vast. En daarmee plaatsen mensen het eten – bewust of onbewust – in de cultuur die de basis vormt van ons voedselsysteem.

Het thema van de essaywedstrijd dit jaar is dan ook ‘verleden, heden, toekomst van het voedselsysteem’. Hoe je dat aanvliegt, mag je zelf weten. Gedrag, cultuur en identiteit zijn nadrukkelijk wenselijke invalshoeken, maar ook puur courante, meer journalistieke voorstellen worden gewaardeerd.

Meedoen
Ben jij de schrijver (in spe) die we zoeken? Dien dan uiterlijk 30 april 2021 jouw essayvoorstel in. Het voorstel dat je in eerste instantie schrijft, is een samenvatting van hoe jouw essay eruit gaat zien en is niet langer dan één A4’tje. Deze voorstellen worden beoordeeld door de jury die uiteindelijk de winnaars kiest. De winnaars mogen hun voorstel dan uitwerken tot een volledig essay.

Deze wedstrijd editie worden er drie winnaars gekozen, in drie categorieën:
  • Onderzoek: een essay over een nieuw onderwerp waarvoor nog veel onderzoek nodig is. Het honorarium voor de winnaar bedraagt €5.000.

  • Opiniërend / journalistiek essay: een essay op basis van een sterke mening of een courante, journalistieke productie. Ook bestaand werk gebruiken als basis voor een scherp essay valt hieronder. De winnaar ontvangt €3.000.

  • Studenten- of scriptieprijs: studeer je en heb je een inzicht opgedaan dat een essay verdient? Of schreef je een scriptie over een relevant onderwerp? Pas je idee of scriptie dan aan tot een essay en maak kans op het honorarium van €1.500.

Kijk voor de volledige spelregels op de Flevo Campus website.

Vragen
Heb je vragen over het essayvoorstel? Neem contact op met Janno Lanjouw via janno@flevocampus.nl.
Dit artikel afdrukken