De Taiwanese voedselveiligheidsautoriteiten komen, ondanks een recente versterking, handen en voeten te kort om hun controlewerk te kunnen doen.
Vorige week werd bekend dat twee voedselproducenten nep-lamsvlees op de markt gebracht hebben door varkensvlees te mengen met lamsolie. Deze week is de Taiwanese Food and Drug Administration (FDA) begonnen het neplam terug te halen bij de 117 afnemers (vooral straatrestaurantjes) en uit de schappen.

'Varkensvleesaffaires'
De FDA meldt nadrukkelijk dat er regelmatig routine-inspecties plaatsvinden van vleesproducten en dat de daarin verwerkte vleessoorten nauwkeurig geïdentificeerd kunnen worden op basis van DNA-testen. Uit statistieken blijkt dat varkensvlees bijmengen in rundvlees- of lamsproducten de meest voorkomende vorm van vleesfraude is, schrijft The China Post. Varkensvlees is aanmerkelijk goedkoper dan rund of lam.
In Nederland en Europa ontdekten we vorig jaar dat vooral paardenvlees tot rundvlees werd 'omgekat'. Bij verschillende recall-acties werden miljoenen kilo's vlees in beslaggenomen.

In Taiwan is 12.000 kilo verdacht vlees aangetroffen. De autoriteiten vermoeden dat de producenten al 3 of 4 jaar actief zijn met hun frauduleuze activiteiten.

Fotocredits: 'Wild Pig Sausage Grill Girls', Taipei, Jorge Gonzalez
Dit artikel afdrukken