Kans regulering door Brexit
De middelen dreigen gebruikt te worden om boeren die niet mee kunnen met fluctuaties op de wereldmarkt hun bedrijven te laten staken. Andere boeren kunnen hun bedrijven dan overnemen en wat groeien. Nederland behoort samen met Ierland tot de belangrijkste voorstanders binnen de EU van deze aanpak. Rabobank reserveert mede om die reden niet voor te verwachten failissementen in de Nederlandse melkveehouderij.
Franse en Duitse boeren zien liever een vorm van regulering terugkeren. Nu Engeland heeft gekozen voor Brexit, proberen beide landen - met de belangrijkste boereneconomieën van de EU - een vorm van regulering voor de gehele EU te bereiken. De coalitie tussen Nederlandse, Ierse, Deense én Britse boeren blokkeerde die weg, maar zou nu gebroken kunnen zijn.
De CF schrijft "nu iedereen eindelijk het woord regulering weer durft te gebruiken, is het tijd echte maatregelen te nemen om de veehouders vooruit te helpen. De productie in de EU moet verplicht gekort worden, wie meer melkt moet een lagere prijs krijgen en er moet een prijstunnel worden bepaald die zorgt dat boeren minimaal hun kosten kunnen dekken."
Eigen markt eerst
Gisteravond sprak BMFTV met een reguliere melkveehouder uit de Yvelines (ten zuiden van Parijs). Hij stelde voor dat uitsluitend Franse boeren toegang hebben tot de Franse markt. Wat exporterende Franse zuivelaars meer nodig hebben, kunnen ze elders bijkopen. Franse en Europese boeren die voor de export en de wereldmarkt willen produceren, moeten zelf hun broek maar ophouden en kunnen geen aanspraak maken op steun. Die maatregel zou alle problemen oplossen.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat er een groot verschil is in individueel en algemeen belang (dus de Tragedy of the commons, nog eens) is pas probleem geworden toen landhuishoudkunde in de landbouwpolitiek vervangen werd door agrarische economie, in NL maar ook in de rest van de wereld. Dat was in de hoogtij van de Landhuishoudkunde(tot pakweg 1950) echt nog anders. Ik haal hier nog eens het werk van ene J.B.Lambl aan die in 1878 een landhuishoudkundig werk schreef met de titel -Vieh abname, Depecoration, volkswirtschaftliche, agronomische Studie, zugleich Mahnruf (oproep) an Regierungen und Landwirthe zivilisierter (!) Staate womit die wachsende Calamitaet zu bekaempfen waehre! Eerlijk gezegd, ik zie om me heen wel overal economische vooruitgang de laatste 50 jaar, maar politiek en ecologisch boeren we toch flink achteruit, lijkt me zo!
Piet #36 af en toe is het echt onzin: er is geen consument die denkt aan overproductie. Die koopt gewoon wat voor z'n neus ligt.
Piet #36 , mijn #35 was bedoeld als antwoord op de vraag van Dick Belderbos waarom we nooit boerenvoormannen horen over productiebeperking.
Dick #34 , ik kan het antwoord van Sieta niet vinden. Ze noemt wel voorbeeld prijzen om te laten zien hoe een bonus-malus regeling zou werken. Maar een werkelijke prijs wordt niet genoemd.
Bovendien, hoe stel je vast of een melkveehouder meer of minder melk levert en in aanmerking komt voor bonus of malus. Per maand kan niet.( Per maand is er variatie in aantal koeien aan de melk). Dat kan alleen per jaar. Per jaar bijstellen van productiehoeveelheid werkt veel te traag.
Quoteren is beter.
Henric #35, andersom kan ook. Consumenten hebben voordeel bij overproductie en willen graag dat anderen=boeren die overproductie realiseren.
Iedere boer of tuinder heeft voordeel bij minder productie, maar wil wel graag dat dat door anderen wordt gerealiseerd.