De commissie begint met het in kaart brengen van de soorten die de grootste bedreiging vormen voor de Europese natuur. Naar scahtting komen er in Europa 12.000 niet-inheemse soorten voor. Ongeveer 15 procent daarvan is invasief. Is eenmaal vastgesteld welke soorten het meest bedreigend zijn, zullen deze 'geweerd' worden. Ook moeten lidstaten 'zorgwekkende' exoten melden en actie ondernemen deze uit te roeien. Dat meldt De Volkskrant.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#2, Joep, gek, ik heb een tijdje geleden berichten gelezen over de 'hamerkop'-worm, ook een invasieve platworm die regenwormen at en een bedreiging vormde. Deze Obama (what's in a name) is niet dezelfde. Trouwens, hoe kan je die beesten aanpakken? Ik kijk hier (Zw-Fra) nog tegen de massaal dode buxussen, kapot gevreten door het buxusmotje (ook een invasieve exoot) in 2018.
De naam Obama Nungara zegt u waarschijnlijk niets, maar is een bedreiging voor de Franse biodiversiteit. Deze vreemde platte en bruine worm van ongeveer 5 cm is inheems in Brazilië. Obama nungara, de regenwormeter, kwam in 2013 aan in Frankrijk. In een paar jaar tijd heeft hij zich zorgwekkend vermenigvuldigd, zo erg dat sommige wetenschappers alarm slaan. De afgelopen 6 maanden heeft deze schadelijke worm zich uitgebreid van 60 departementen naar 72 nu. De worm heeft hier geen natuurlijke vijanden en vindt heel gemakkelijk voedsel: regenwormen. Onderzoekers hebben een verzamelactie opgestart, ze nodigen tuinders uit om bij sgnalering van het wormpje contact met hen op te nemen om een monstername-set te ontvangen.
Bron: LeParisien.
Dan moeten ze meteen en direkt stoppen met alle vlieg- en ander verkeer tussen Europese en landen waar die exoten vandaan komen, want dat lift allemaal mee in koffers, kleding en goederen die vervoerd worden, misschien zelfs wel in haren of de poep van mensen en dieren.