De Europese Commissie wil van boeren in de gehele EU weten hoe zij hun administratieve lastendruk ervaren. Een in 20 minuten in te vullen enquête moet inzicht geven in het papierwerk waarmee boeren in hun dagelijkse werk worden geconfronteerd.

Eurocommissaris Janusz Wojciechowski voor Landbouw nodigt alle boeren uit om voor 8 april de 23 vragen tellende enquête in te vullen. Deelnemers kunnen ook aangeven of zij diepgaand geïnterviewd willen worden om het beeld verder te completeren. De Europese Commissie hoopt op basis van een duidelijker beeld "gerichte antwoorden te kunnen ontwikkelen die de complexiteit verminderen en vereenvoudiging bevorderen", aldus Nieuwe Oogst.

Benieuwd met welke complexiteiten de boeren geconfronteerd worden? In vraag 9 gaat het over 12 elementen, waarvan 3 aanvraagprocessen (aanvragen van areaalgebonden betalingen, diergebonden betalingen en investeringssteun) en 9 nalevingen (naleven van de minimumeisen voor goede landbouw- en milieucondities (GLMC's), van de GLB-financieringsvoorwaarden voor verdere verbeteringen op het gebied van milieu en dierenwelzijn (bijvoorbeeld ecoregelingen, agromilieuklimaatverbintenissen), van de nitraatvoorschriften, de watervoorschriften, de Natura 2000-voorschriften, de voorschriften voor de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen, de voorschriften voor pesticiden en de gezondheid van planten, de voorschriften voor de gezondheid van dieren en die voor het welzijn van dieren). De boer hoeft alleen maar aan te vinken of dit weinig complex, gemiddeld complex of zeer complex is.

Maar dan. "Welk soort moeilijkheden hebt u bij de toepassing van de eisen van de GLMC's en andere sanitaire en milieu-eisen", is de vraag. De antwoordopties luiden 'Niet van toepassing', 'geen bijzondere moeilijkheden', 'de regels zijn niet duidelijk', 'het is moeilijk aan de eisen te voldoen' of 'andere problemen'. De GLMC's blijken vervolgens opgesplitst te zijn over 9 verschillende aspecten, van "instandhouding van blijvend grasland op basis van een verhouding blijvend grasland ten opzichte van de totale oppervlakte cultuurgrond" tot "verbod op het verbranden van stoppels"

Ook staan er vragen in de enquête over de hoeveelheid tijd boeren besteden aan hun administratieve verplichtingen, of ze een beroep doen op derden om hun aanvraag voor Europese steun voor te bereiden, en hoe ze registreren en rapporteren (handmatig, met mobiele apparaten en geotags, met managementsoftware, met automatische registratie door sensoren of apps).

Naast de enquête voor individuele boeren spreekt de Europese Commissie ook met boerenorganisaties om de positie van boeren in de keten te verbeteren. In reactie op de felle boerenprotesten van de afgelopen weken heeft de Commissie al verschillende maatregelen genomen om de landbouw tegemoet te komen. Voor de Vlaamse boeren is dat nog niet genoeg: zij gaan 14 maart opnieuw protesteren en zijn van plan dan de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent te blokkeren, aldus de Vlaamse krant HLN.
  • Deel
Druk af