Het is een doorbraak in het onderzoek. Al jaren is er opschudding en angst over de invloed van microplastics in het milieu op de menselijke gezondheid. Zouden de kleine plastic deeltjes ook in ons bloed zitten? Nederlands onderzoek van de Vrije Universiteit toont aan dat die aanwezigheid met zekerheid is vastgesteld. Het werd vandaag gepubliceerd in Environment International.

Uit bloedmonsters van 22 Nederlandse vrijwilligers bleek dat 17 van hen microplastics bevatten. Volgens een van de onderzoekers is niet ondenkbaar dat de gebruikte methode nog te grof was en daarom nog iets kleinere deeltjes bij de overige 5 niet detecteerde.

Of mircoplastics schadelijk zijn omdat ze in de bloedbaan blijken te circuleren, is onbekend. Er is uitsluitend aangetoond dat ruim drie kwart van de vrijwilligers plastic in hun bloed had. De kans is vrij groot dat we allemaal plastic in ons bloed hebben.

In de Volkskrant spreekt toxicoloog en Utrechtse emeritus-hoogleraar Martin van den Berg zorgen uit: "zulke deeltjes kunnen chronische ontstekingsreacties veroorzaken". Of dat ook feitelijk zo is moet nog worden aangetoond. In The Guardian laten de onderzoekers zelf zulke boven de onderzoeksbevindingen uitstijgende geluiden horen. Omdat ze willen weten hoe schadelijk de aanwezigheid van plastic in ons bloed is en of het zich ook opbouwt in onze organen en hersenen vragen ze dringend om meer funding om hun onderzoek voort te kunnen zetten.
  • Deel
Druk af