Het nieuws staat bijna achteloos op Vilt.be: 'Brazilië heeft (tijdelijk) een verbod ingesteld op het gebruik van de groeibevorderaar ractopamine bij de productie van varkens- en rundvlees.' Daarmee zou het land willen voorkomen dat de belangrijkste afnemer van Braziliaans vlees, Rusland, de grenzen sluit. Maar wellicht heeft Brazilië ook wel de Europese Unie in het vizier, in lijn met de Campofrio-uitspraken. In Brazilië wordt ruimschoots gebruikt gemaakt van ractopamine. De Braziliaanse overheid zegt dat slechts 20 procent van de varkens in het land een groeizetje krijgt. Ingewijden houden het op 80 procent. Hoe het ook zij, varkens met en zonder ractopamine worden niet van elkaar gescheiden gehouden. Daarom mogen ze op veterinaire gronden de EU niet in. Wij willen zulke dieren niet.

Sinds oktober van dit jaar is ractopamine opgenomen in de internationale Codex Alimentarius, wat betekent dat het in principe toegestaan is. De Europese Unie heeft hier grote bezwaren tegen naar voren gebracht maar 'verloor' de strijd met twee stemmen verschil. Vooral het feit dat er nog weinig tot geen inzicht is in de gevolgen voor de gezondheid weegt zwaar voor de EU.

Brazilië heeft dus nu de eerste stappen gezet in een aanpak die 'gescheiden stromen' mogelijk moet gaan maken. De ractopamine-vrije stroom zou dan wel eens die kunnen zijn waar Campofrio gebruik van gaat maken. In dat geval staat de weg voor een varken van ver open. Door zijn lagere kostprijs zal het de Europese varkensindustrie fors kunnen beconcurreren. Er hoeft niet eens soja meer voor te worden ingevoerd. Het met enige spot als 'sambavarken' betitelde dier heeft zelfs milieuvoordelen. Door niet het voer, maar het vlees te transporteren besparen we op emissies uit hoofde van vervoer. Bovendien blijft de mest van de dieren daar waar er grote behoefte aan is.

Fotocredits: sfmission.com
Dit artikel afdrukken