Amerikaanse supermarkten kiezen meteen voor kooivrije eieren en slaan de bizarre tussenstap waar Europa in 1999 voor koos, de zogenaamde 'verrijkte' kooi, overVanuit Nederland kijken we misschien een beetje meewarig naar deze doorbraak en dat is ook wel begrijpelijk. Was het immers niet onze eigen Albert Heijn die, al in de vorige eeuw, als eerste supermarkt besloot geen batterij-eieren meer te verkopen? En waren het niet ál onze supermarkten, die in 2005 onder leiding van het CBL besloten dezelfde stap te zetten? Inderdaad zou een dergelijke aankondiging, nu, in Nederland, door een Nederlands bedrijf, geen hout snijden. De supermarkten verkopen immers niet alleen geen kooi-eieren meer, op de ingrediëntendeclaraties van koekjes, soepen en sauzen zal de onderzoekende consument geen kooi-ei meer vinden. De fabrikanten zijn bijna allemaal overgeschakeld op eiproduct van - tenminste - scharreleieren en steken dat niet onder stoelen of banken. De Nederlandse consument lust geen kooi-ei meer.
'Cagefree' is de toekomst
Toch is er sprake van een enorme doorbraak. In de eerste plaats omdat de Verenigde Staten zo groot zijn. Er profiteren dus heel veel dieren van deze belangrijke stap. In de tweede plaats omdat de Amerikaanse supermarkten meteen kiezen voor kooivrije eieren en de bizarre tussenstap waar Europa in 1999 voor koos, de zogenaamde 'verrijkte' kooi, direct overslaan. Tenslotte kan het niet anders of andere landen zullen volgen. In het Verenigd Koninkrijk is dat al het geval.
Terwijl de 'verrijkte kooien' na 2021 ook in ons land verboden zijn, zullen de koloniekooien toegestaan blijvenAlle supermarkten daar zegden inmiddels toe uiterlijk in 2025 'cagefree' te zullen zijn, als het om eieren gaat tenminste. En in andere landen van Europa lopen dierenbeschermers warm om supermarkten en voedselfabrikanten aan te sporen zo snel mogelijk, en liefst veel eerder dan 2025, de kooi-eieren vaarwel te zeggen.
Koloniekooien
Ook in Nederland zal de internationale ontwikkeling niet zonder gevolgen blijven. Anders dan veel mensen denken zijn de kippenkooien immers nog niet uit Nederland verdwenen. Nog steeds leeft zo'n 15% van de 35 miljoen legkippen in ons land in kooien, die de dieren geen natuurlijke leefomgeving bieden en hun welzijn ernstig beperken. Het gaat hier om 'verrijkte kooien', de aangepaste legbatterijen die de EU nog steeds toestaat en om de zogenaamde 'koloniehuisvesting'(1. Terwijl de 'verrijkte kooien' na 2021 ook in ons land verboden zijn, zullen de koloniekooien toegestaan blijven. Het zijn grotere kooien waarin 30 tot 60 kippen leven.
Het zou bovendien goed zijn als de nieuwe regering, die volgend jaar aantreedt, besluit de boeren een handje te helpen door het verbod van de 'verrijkte' kooien verder uit te breidenDe kippen zitten er dicht op elkaar (gemiddeld 12,5 dier per m2). Met de vleugels fladderen is er onmogelijk en de kooien staan meestal in lagen op elkaar in donkere stallen zonder daglicht.
Stoppen is beter
Omdat de Nederlandse markt geen kooi-eieren meer wil, produceren onze kooiboeren vooral goedkope eieren voor het buitenland. Die markt komt nu onherroepelijk onder druk te staan. Alleen daarom al zouden zij er verstandig aan doen hun kooien af te danken en over te stappen op diervriendelijkere huisvesting. Het zou bovendien goed zijn als de nieuwe regering, die volgend jaar aantreedt, besluit de boeren een handje te helpen door het verbod van de 'verrijkte' kooien verder uit te breiden en in navolging van Duitsland ook de koloniekooien niet langer toe te staan. Onze regering is er immers niet alleen voor de mensen, maar ook voor de dieren in ons land. En zij verdienen veel beter dan hun hele leven lang opgesloten te zitten in een kooi.
Op de website van CIWF is een overzicht van de diverse huisvestingssystemen voor legkippen te vinden.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#1 Dick, ik ben tegen wettelijk opleggen van een verbod voor een huisvestingssysteem in 1 EU lidstaat en de andere (nu nog) 27 vrij te laten in hun keuze. Laat de markt het bepalen, waarbij het opmerkelijke is dat de zogenaamde code 3 ('kooi') eieren in NL in andere huisvestingssystemen worden gehouden dan bijv. in de USA en Oekraïne. Ik kan mij dan ook goed vinden in de mening van Leon #5.
De import van eieren uit Oekraïne naar de EU is in 2016 verachtvoudigd (en het is nog maar september) t.o.v. 2015, toen deze import mogelijk werd. Er is dus nog wel degelijk vraag naar eieren uit een variant van een in de EU inmiddels verboden kooi-huisvestigingssysteem; het goedkoopste ei, met de laagste CO-2 footprint en zeer lage ziektedruk (de dieren zitten en lopen immers niet op hun eigen mest).
GB kent nu nog maar 3% barn eggs (scharrel eieren). Daar is het of vrije uitloop of kolonie-/ verrijkte kooi-huisvesting.
Veel pluimveehouders in Nederland zijn bij invoering van het EU-verbod op de traditionele kooihuisvestiging omgeschakeld naar het scharrelsegment (code 2). Zelfs zoveel dat het aanbod al snel groter was dan de vraag, omdat in veel EU-landen verwerkende industrieën nog niet zijn overgeschakeld van code 3 naar 2 (of 1 of zelfs 0). Zolang er vraag is, zal er geproduceerd worden. Als niet hier, dan wel elders (immers mag in NL (en EU) wel worden geïmporteerd, wat hier niet mag worden geproduceerd).
Ik heb onvoldoende informatie over de geplande invulling voor de aangekondigde veranderingen in de USA. Naar welk alternatief huisvestingssysteem daar grootschalig zal worden omgeschakeld, vind ik nog lastig in te schatten. De kans op dierziekten zoals LPAI is bij vrije uitloop van pluimvee veel groter. De USA had in 2015 moeite introducties van HPAI snel en adequaat te bestrijden. Veel factoren spelen een rol bij toekomstbestendige verduurzamingsontwikkelingen voor eierproductie. Gestreefd zou moeten worden naar universele opvattingen over huisvesting van leghennen die voor zowel dier, milieu, omgeving en primaire sector goed/haalbaar zijn. Verhoging van het dierenwelzijn betekent in veel gevallen een verslechtering van de milieueffecten, waardoor uitsluitend een integrale aanpak echte toekomstbestendige verduurzaming op kan leveren.
Hartelijk dank voor jullie reacties op mijn artikel. Naar aanleiding hiervan het volgende: De doorbraak in de Verenigde Staten is mede het gevolg van campagnes van maatschappelijke organisaties, zoals de Humane Society of the USA (HSUS) en het Amerikaanse kantoor van mijn eigen organisatie: Compassion in World Farming (CIWF). Daarnaast is van belang dat de doorbraak niet alleen betrekking heeft op legkippen. Ook op andere terreinen zijn er belangrijke ontwikkelingen. Zo kondigde Perdue (een van de grootste producenten van kippenvlees) een vergaande welzijnscode aan, nadat het bedrijf in opspraak was gekomen door een klokkenluider. En al eerder beloofde mega-varkenshouder Smithfield afscheid te nemen van ligboxen.
Tot slot: in de koloniekooien mogen wel degelijk gemiddeld 12,5 kippen per vierkante meter worden gehouden. Lees het maar na in het Besluit Houders van Dieren, artikel 2.71.
(http://wetten.overheid.nl/BWBR0035217/2015-09-15#Hoofdstuk2)
Als voorstander van loslopende kippen kan ik dit alleen maar toe juichen. Het is een kopie van hetgene dat hier ruim 20 jaar geleden plaats vond. Supers nemen het voortouw. Dhr Laugs zou graag een verbod op alle vormen van kooieieren zien. In de EU heeft een verbod op de traditionele kooi al geleid tot import van kooieieren uit de Oekraïne. Mocht het in de VS zover komen (wat ik voorlopig niet verwacht) zal ook daar de productie van kooieieren verschuiven. (Mexico?) Zolang er vraag is naar het goedkoopst mogelijk ei zullen er producenten blijven. (tenzij de VS in tegenstelling tot de EU wel achter hun regelgeving staan en import van "niet aan regelgeving voldoende" kooieieren verbiedt)
Dank voor jullie reacties kippenhouders. Ik hoor er graag nog meer!
Als zoon van een pluimveehouder met een sterke betrokkenheid wil ik hier ook wel graag op reageren.
Ik heb sterk mijn twijfels over het getal van 12,5 M2 kippen op een vierkante meter. Voor zover mij bekend is mogen er in de gangbare leg-pluimveehouderij overal 9 kippen per vierkante meter. Voor biologisch is dit 6.
Verder verwacht ik dat de alternatieve kooien na 2018 heel rap zullen verdwijnen.
Als dan het verbod op behandelde snavels van kracht wordt verwacht ik niet dat zulke systemen het nog vol kunnen houden. Het zou weleens een waar bloedbad kunnen worden.
Bij scharrelkippen en bij vrije-uitloop kippen zal het al een hele uitdaging worden. Laat staan in de alternatieve kooien.