Intelligenter kind
Niemand zal durven twijfelen aan de noodzaak van omega 3-vetzuren voor opbouw en onderhoud van het lichaam. Moeders geven het met al die andere voedingsstoffen door aan de baby, tijdens en na de zwangerschap, via de moedermelk. Een tekort is schadelijk.
Wordt een kind bijvoorbeeld intelligenter later in het leven als de moeder in de vroege jaren meer omega 3-vetzuren uit zalm, haring, walnoten en lijnzaad eet?De vraag die zich hierbij echter aandient is of meer ook beter is. Wordt een kind bijvoorbeeld intelligenter later in het leven als de moeder in de vroege jaren meer omega 3-vetzuren uit zalm, haring, walnoten en lijnzaad eet? Of als het met omega 3-verrijkte poedermelk krijgt? Dat geloof heeft zich wijd verbreid, en niet alleen onder de worried well. Maar klopt het ook?
Nee, concludeerde The New York Times in maart vorig jaar onder meer naar aanleiding van een systematische review van Cochrane, een gezaghebbend netwerk van onderzoekers dat de hoogste vorm van bewijs zoekt op het gebied van gezondheidszorg door data van allerlei onderzoeken te vergaren en te analyseren.
Algemene opvatting
Baby’s worden niet slimmer van omega 3-suppletie, hoewel omega-3 belangrijk is voor de opbouw van de hersenen. Maar extra omega-3 heeft meerdere gezondheidsvoordelen, althans dat is zo langzamerhand de algemene opvatting geworden. De belangrijkste claim is dat het beschermt tegen hart- en vaatziekten, waaronder ook beroertes gerekend worden. Zoals het Voedingscentrum ook zegt. Klopt dat dan wel?
Nee dus, volgens de recente review door Cochrane van de berg beschikbare onderzoekgegevensNee dus, volgens de recente review door Cochrane van de berg beschikbare onderzoekgegevens. De onderzoekers schrijven: "Dit is de meest uitgebreide systematische beoordeling van de effecten van omega 3-vetten op cardiovasculaire gezondheid tot nu toe. Bewijs van matige tot hoge kwaliteit suggereert dat meer inname van EPA en DHA weinig tot geen effect heeft op mortaliteit of cardiovasculaire gezondheid (bewijs dat vooral komt uit onderzoek naar supplementen). (…) Bewijs van lage kwaliteit suggereert dat ALA het risico op een hartaandoening, dood door een hartkwaal en hartritmestoornis enigszins vermindert."
Verwaarloosbaar
Terug naar het advies van het Voedingscentrum. Dat is gebaseerd op de Richtlijnen Goede Voeding 2015 en dan in het bijzonder op het onderliggende document Eicosapentaeenzuur en docosahexaeenzuur.
Daarin staat: "Het gebruik van 1 g/d EPA+DHA verlaagt het risico op fatale coronaire hartziekten met 10% bij personen met (een hoog risico op) hart- en vaatziekten. Het gebruik van ongeveer 4 g/d EPA+DHA verlaagt de systolische bloeddruk 4,5 mmHg bij mensen met een onbehandelde verhoogde bloeddruk.’ Maar ook is de conclusie: ‘Het is onwaarschijnlijk dat er een effect is van EPA+DHA suppletie op: Niet-fatale coronaire hartziekten bij personen met (een hoog risico op) hart- en vaatziekten."
Dat gaat vooral voor personen die al een hartkwaal hebben of er een mogen verwachten. Omega-3 zou dus bescherming bieden. Verwaarloosbaar, zegt Cochrane.
De werking (of bioactiviteit) van omega-3 uit pillen en die uit voeding, met name uit vette vis, blijkt te verschillenHet hele orkest
In de conclusie van Cochrane staat een belangrijke tussenzinnetje: "Bewijs dat vooral komt uit onderzoek naar supplementen." De werking (of bioactiviteit) van omega-3 uit pillen en die uit voeding, met name uit vette vis, blijkt te verschillen. Althans: de gunstige werking van het eten van vette vis wordt toegeschreven aan het vet. Maar daarover is ook al een tijdje onzekerheid.
Op het Harvard Health Blog wordt het zo verwoord: "Het is waarschijnlijker dat u het hele orkest van visvet, vitaminen, mineralen en ondersteunende moleculen nodig heeft, en niet zozeer de losse noten van EPA en DHA." Daarmee blijft het advies van de Gezondheidsraad uit 2006 overeind: "Gebruik per week twee porties vis (à 100-150 gram), waarvan ten minste een portie vette vis."
Eet dus elke week een haring en kijk wat de visboer verder nog heeft. De visoliepillen kun je bij de drogist laten staan.
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
ps Eddie: ik heb het nergens over natuurlijk Astaxanthine in pure vorm als supplement gehad... als je dat bedoelt. Ik ben niet snel voor geïsoleerde (gemethyleerde) stoffen (in sommige situaties wel). Zoals al gesteld: de ogen van de Japanners moeten barsten van dit stofje (zoals ze om dezelfde reden barsten van de O3). Is jou iets bekend over negatieve interference met andere carotenoïden is dan de tegenvraag? Algen barsten tevens van alpha/ beta caroteen - in schijnbaar natuurlijk evenwicht. Carotenoïden spelen samen. Eigenlijk hetzelfde verhaal als bij (de meeste) andere natuurlijke producten.... Die stelling van je klinkt niet waarschijnlijk...ook al is er competitie bij het bezetten van de mRNA receptors…. is die bezetting door heel andere stoffen van zorg. Stoffen waar Astaxanthine houdende producten (e.a. dieetcomponenten, bessen misschien wel voorop) met haar ORAC sterker tegen op kan treden dan betacaroteen. Bramen springen eruit in een aantal opzichten.. meer dan blauwe(bos) bessen. Weg Ameloid vorming. Belachelijk die positieve berichten over frambozen zonder te vergelijken met bramen (die ook veel lekkerder zijn). Maar veel te duur in de winkel.... dus plant een 'tamme' struik, ga plukken, maak/vries in of koop goedkopere aardbeien, pruimen en kersen op de markt ofzo. Levenslange gezonde garantie. samen met die superlekkere vers geperste lijnzaadolie... zonder iets erbij al heerlijk... maar helemaal perfect door een mooie salade of als desembrooddip bij die salade... waarmee ik niet af wil doen aan goede olijfolie ;)
Er zijn veel te weinig verkooppunten met lijnzaadpersen.
Over de veelbelovende positieve rol van natuurlijk Astaxanthine op Hcy zie Fan e.a. 2017. Naast andere veel belovende geconstateerde effecten... fundamentele neurologische processen.. hoe prematuur ook worden de relaties gelegd in een aantal onderzoeken. Alleen maar positiefs. Bad science om hier op voort te bouwen?
Dick: Dat visoliesupplementen geen positief effect zouden kunnen hebben bij (het voorkomen van)CVD blijft een aanvechtbare conclusie... en een onevenwichtige O3/O6 balans is verkeerd.... bovendien draait het bij gezondheid niet alleen om CVD. Eddie maakte ook onderscheid tussen soorten PUFAs, een aandachtspunt.
Een optimaal dieet kan niet zonder PUFAs (en omgekeerd). Of visolie - of ongefermenteerde levertraan - daarin een onmisbare rol speelt is maar de vraag met de keuzemogelijkheden die er tegenwoordig zijn (HIER... en nu - vroeger was levertraan misschien noodzakelijk... en wat de toekomst brengt?). Deze lijn gaat daar ook over.
Martijn Katan over deze studie: hoe wetenschappelijke ideeën kunnen veranderen sinds 1971.
Beste Eddie Vos :
Over Astaxanthine kan ik meer posten. Maar ik volg dan de eerdere posts van Wicher T. Koetsier , die hier veel meer van afweet (en die mij overtuigd hebben). Ik heb hem gevraagd te reageren (maar hij is al 2 jaar niet meer actief geweest op FL, en ik weet niet wat er aan de hand is). Rest mij nog te stellen dat voor een deel van de wereldpopulatie (zoals in Japan en de wilde zalm/forel/garnaal etc. eters hier) Astaxanthine wel degelijk een natuurlijk voorkomende carotenoïde in het oog is.
ps
eendenkroos is een waardevol voedingsproduct (niet als supplement ;) en kan zeker als gezond veevoer gebruikt worden (maar ik ga liever voor boerenkool ;) .
Zo zijn er meer waardevolle voedingsproducten. Waarop moet de focus liggen? Wat weegt het zwaarste? DE WHO heeft het niet over pillen als oplossing. Wat in ieder geval uiterst wetenschappelijk aangetoond is: de levens(kwaliteits)verlengende waarde van het MD en JD. Met een complex totaal aan nutriënten, en alle steentjes bijdragend. Specifieke kennis uitbouwen op basis van al die steentjes geeft meer inzicht voor gerichte voedingsaanpak. Negeren van de mogelijke bijdragen van ál die bouwstenen - de kennis die er is over allerlei metabolische processen tot op DNA niveau... die perspectieven biedt... is ook 'bad science'.
pps
met 10 cent per capsule is je pil onverslaanbaar... en gezien de komende voedselcrisis door alle droogten misschien wel noodzakelijk. De samenstelling? Het veronderstelde nuttige effect van Foliumzuur op hart- en vaatziekten is juist omgekeerd: bij een sterk verhoogde inname (800 mcg) blijkt de kans op een nieuw infarct juist hoger te worden (ook al is het homocysteïneniveau inderdaad verlaagd) ! Die kans wordt nog veel hoger, als daarnaast een dosis van 40 mg Vitamine B6 geslikt wordt.
ppps om de waarden van wieren/ algen complex voldoende te verkrijgen is meer dan 1 gram per dag nodig idd. Een algenburger van 100 gram komt dan meer in de richting ;) Maar vergeet niet de andere versterkende componenten van het levensverlengende JD hierbij (daar consumeren ze geen 100 gram gefermenteerd wier pp per dag... maar ze hebben wel een NATUURLIJK jodiumgehalte dat 8-12 maal hoger is dan hier - met als directe gevolgen een hoger IQ bij jonge kids en een lagere incidentie van borstkanker). CVD is maar één symptoom van verschillende oorzaken.
pppps over het verschil tussen natuurlijk en chemisch jodium - de effecten - heb ik een interessante lezing ergens, die wil ik wel zoeken indien je dat wenst... JOZO zal ik nooit meer kopen *en ook geen zout met antikloddermiddel. Wat mineralen betreft heb je gelijk met mineraal magnesium (in sommige situaties een - tijdelijk - wondergoedje)... maar dat geldt niet voor allemaal. Ook niet voor vitamines op basis van de chemische industrie. Het uit hun evenwicht rukken en slecht kopiëren/ soms discutabel bewerken van geïsoleerde stoffen - daarop een oplossing bouwen - klinkt als glibberige wetenschap.... waarover het makkelijk uitglijden is. Hoe waardevol het ook lijkt.... en zonder mogelijke schadelijkheid bij een aantal van die stoffen (hoewel... dat wolvet van schapen voor vitamine D?... die ik als eerste als vitaminesupplement zou aanbevelen).
Look in the mirror… en meer nog daarbuiten, is real science. Hoe moet het met de wereldvoedingssituatie verder? Volgens de WHO of met pillen.... of iets daar tussen?... en wat dan?
Vis 2 maal per week? Yeah! Zolang dat nog kan... O3 pillen? NO! (behalve in bepaalde situaties)
PUFA olie en verkruimelde walnoten, olijven, tomaten, knoflook, bladpetercelie, balsamico en feta door de dagelijkse salade? Yeah! Dat is pas genieten van het leven ipv een pilletje moeten slikken. En foliumzuur genoeg bij vele groene groenten, zeker in combinatie met... (zoals het nog niet besproken chlorofyl). Doe foto's in je artikel zijn indrukwekkend. Het totale perspectief mis ik edoch...
De enige pillen die ik in huis heb zijn spirulina (ik merk wel degelijk invloed in bepaalde situaties m.n. sportblessures (muisarm) en darmproblemen - met 6 gram per dag... maar heb een hekel aan pillen slikken dus sla het vaak maar over) , vitamine D druppels als de r in de maand is, en Mariadistel met Proppolis als natuurlijk (uiterst effectief gebleken) antibioticum bij ziekten.... preventief als er een gevaarlijke griepepidemie om me heen heerst - die vaccinatie heb ik geen vertrouwen in en zal ik nooit nemen.
Hibiscus is geweldig om in combinatie met andere kruiden/ groene thee te nemen.... of met rode druivensap ('Egyptische rode wijn' - Saft Sap als Belgisch initiatief is helaas mislukt hier en verdwenen - als Coca Cola t gelanceerd had was t misschien wel goed gegaan) ook binnen CVD perspectief. Ook mooi als ijsthee met dit weer (overigens zijn de betere commerciële ijsthee's beláchelijk duur... met hun wat hogere thee-extract en betere zoetstoffen.... terwijl je die zelf kunt maken voor een dubbeltje per liter... al helemaal goedkoop als je je eigen mint, citroenmelisse en rozenbottels in de tuin hebt). Heel veel lekkere uiterst gezonde variaties in mogelijk (we drinken wat af nu) Dit meegeven in een beker aan je kids naar school ipv die pakjes fris? (pilletjes gaat bij hun niet lukken ;).. o nee die krijgen ze 'natuurlijk' geforceerd bij hun ochtendboterham met halvarine en hagelslag... enjoy your home-life).
Frank,
Follow-up. Nobody seems to have a vitamin/mineral analysis of algae [wier poeders]. That is a problem. Let's look at your 'capsule maker'. Een capsule behoud op n'n meest 1 gram van droog spul. Dat is weinig.
Mijn vitamine capsule inhoud is precies 1.0 gram -- en het heeft 100 tot 1600% van de DV [daily value] van 12 erkende vitamines en van 8 mineralen [aleen niet van magnesium en calcium] + lutein. Prijs 10 euro cent/capsule.
About your current posting that includes "eendenkroos" [now you've gone too far, but I plead ignorance].
Your link to commercial DrAxe reports that 1 oz [28.2 grams] of dried CYANObacteria of the type spirulina contains 36 grams [sic] protein and from 3 to 50% of the Daily Value of important vitamins. Go to the link and he probably means 1 cup, not oz, 115 grams of that dried product. Cyano stands for cyanide. Put 1 gram into your capsule and you have nothing apart from bad science and hope.
About your <i>Narural Astaxanthin </i> [TM?] PDF link authored by "Preferred Customer". The word MAY is there 5x and 10 out of the 12 pre 2006 authors are from Japan ...
Introducing a carotenoid in the eye that all agree does not "naturally" exists there may well interfere with the 2 carotenoids, if not DHA, that are there for known functions. ANTI oxidants as well as oxidants all have their functions.
Promoting a chemical because it is antioxidant or antiinflammatory without the over all picture [when, where and where in the cell] may be unwise but it sure is bad science.
Why not look at all your data with a critical eye and generally dismiss small animal and in vitro studies or also in this case "eye strain" studies in tiny populations before you jump on board with maybe benefits. Another way to look at such websites is to follow the $$ and claims -- also too common in fish oil pills -- that THIS/OUR product is better or purer or more 'potent' than the competition's.