In Engeland pakken ze het anders aan. Daar pleit de Conservatieve partij voor een ombudsman tegen de supers. In het stukje voor de boerenkrant van het land, schreef ik al dat ook de supers moeten rennen voor hun leven. Op de allergrootste en de slimsten na, hebben ook zij het niet breed en zullen ze het steeds smaller krijgen.
Daarom zetten ze het prijswapen in, want zonder omzet is een super gauw dood. De Engelse supers reageerden dan ook laconiek. Hun koepel zei doodleuk, nou best, maar hou er dan wel rekening mee dat consumenten niet blij zullen zijn met deze ombudsman omdat de prijzen door zijn werk zullen stijgen.
Het is een trieste en tegelijk komische situatie. Supers zijn te machtig - dat behoeft helemaal geen betoog - maar ze staan er ook niet best voor. Toch willen politici en boeren aantonen dat ze te veel verdienen en misbruik maken van hun macht. Helaas. Daar zit het probleem helemaal niet. Ook supers moeten rennen voor hun leven. Er zijn te weinig supers - 5 inkopers in Nederland, that's it - en ze maken elkaar het leven buitengewoon zuur. Daarom hebben ze geen ruimte of tijd voor filantropie of begrip voor hun leveranciers. Onderzoek en ombudsmannen zijn niet nodig. Wel dat andere schaarse goed: gezond verstand. Van hoe markten werken.
Trouwens: vanavond kun je bij de Keuringsdienst van Waarde bekijken of het goed boeren is bij de Nederlandse super. Op de foto Keuringsdienstchef Maurice Dekkers (nee, geen kandidaat ombudsman) bij meneer de boer.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Spruitensmaaktest: Is het goed boeren of moet je er van boeren?http://www.degroentenenfruit.nl/Home/Spruitensmaaktest.htm
Oke, dat is duidelijk. En daarom is het ook gevaarlijk om iedereen over één kam te scheren. Want wanneer je met leden van de nieuwe generatie zou praten, kom je misschien wel tot de conclusie dat deze er toch wel over nagedacht hebben.
We meten onze welvaart af aan economische groei, dat is in mijn ogen één van de problemen. Een crisis van nu wordt vergeleken met die van de jaren 30 in de vorige eeuw. In cijfers zal het kloppen, wanneer je echter kijkt naar het verhaal erachter was die van de jaren 30 veel gemener. Een leuk boek over ons kapitalistisch systeem vind ik "intensieve menshouderij".
Ik ben overigens blij dat jullie je wijsheid met me willen delen, maar ik heb niet echt iets gehoord wat ik me nog niet gerealiseerd had. Het voelt een beetje als open deuren intrappen. Misschien is het beter om bij het onderwerp uit het artikel te blijven? Jullie kunnen immers ook niet peilen welke levenslessen ik al heb gehad.
Jos, als aanvulling van Wouter, die het goed omschrijft.
Het failliete systeem is het kapitalistische groeimodel waardoor de huidige malaise is ontstaan.
Ik heb niets tegen kapitalisme maar het moet wel gebaseerd zijn op werkelijke waarde en niet in lucht.
Verdiepen in boeken die geschreven zijn door economen, wetenschappers, psychologen etc. is niet verkeerd doch zij hebben "slechts" gelijk totdat het tegendeel bewezen is.
Er zullen er inmiddels wel een stel zijn die zich ergens beginnen te krabben waar ze geen jeuk hebben.
Als jij om je kijkt en de gevolgen van liberalisatie in je opneemt, kun je daar je eigen conclusies uit trekken en mee aan de slag gaan.
Krijg je na je studie een baan bij een multinational, waar het groeien en marktmacht tot een religie verheven is, zul je in hun systeem mee moeten.
Die willen geen revolutionairen op de werkvloer.
@ Jos, ik ben niet oud en niet jong meer. Het gaat wat mij betreft niet over generaties. Het gaat wel over heel veel kennis hebben, en wijsheid om het goed te kunnen toepassen. Ga vooral door met heel veel theorie opzuigen. Maar probeer deze ook zovaak en zoveel mogelijk in de praktijk te brengen. Durf fouten te maken. Lees nog eens de drie engelse citaten in mijn reactie hierboven. En waar het vooral over gaat: durf zelf met kennis van zaken autonoom te blijven nadenken, neem niets voor lief aan.
"Weet je wat het is met de nieuwe generatie?
Ze zijn grootgebracht met studies die een failliet systeem propaganderen.
Er zullen mensen in leidinggevende posities moeten komen die een ander systeem durven te hanteren."
Welk failliet systeem bedoel je dan? Ik ken er velen, uit theorie en uit de praktijk. Ik dacht dat men hier op foodlog wel voorbij generalisatie en alles over één kam scheren zou zijn? Als lid van de nieuwe generatie wordt ik niet bepaald vrolijk van zulke ongegronde oordelen. Of zal ik dan op mijn beurt de oude generatie aanvallen? Over het jong-oud debat zijn vele psychologie boeken geschreven. Het is ook een discussie die zelden leidt tot een oplossing. Dus nu is het zo dat de oude generatie de jonge generatie de verkeerde dingen hebben onderwezen? Waardoor de jonge generatie geen ander systeem durft te hanteren? (sarcastisch) "Ja dat is duidelijk de oorzaak van de malaise en het uitblijven van een oplossing".