In Nederland riepen de boeren om onderzoek naar machtsbruik door supers. In Europa ook. De Franse relboer en nu europarlementslid José Bové moet er thans onderzoek naar gaan doen. De boeren verwachten er veel van. Wij voorspelden dat er niets uit gaat komen. De onderzoekers zullen niet aan de benodigde gegevens komen om vast te stellen hoe de supers hun winsten maken of rentabiliteit veiligstellen. De eerste resultaten van het Nederlandse onderzoek laten dat al een beetje zien. Iedereen was blij. De supers en de boerenkoepels. Behalve dan individuele boeren, want die kunnen echt in hun eigen portemonnee kijken. Ik schreef er onlangs iets over in een stukje voor het Agrarisch Dagblad.

In Engeland pakken ze het anders aan. Daar pleit de Conservatieve partij voor een ombudsman tegen de supers. In het stukje voor de boerenkrant van het land, schreef ik al dat ook de supers moeten rennen voor hun leven. Op de allergrootste en de slimsten na, hebben ook zij het niet breed en zullen ze het steeds smaller krijgen.
Daarom zetten ze het prijswapen in, want zonder omzet is een super gauw dood. De Engelse supers reageerden dan ook laconiek. Hun koepel zei doodleuk, nou best, maar hou er dan wel rekening mee dat consumenten niet blij zullen zijn met deze ombudsman omdat de prijzen door zijn werk zullen stijgen.

Het is een trieste en tegelijk komische situatie. Supers zijn te machtig - dat behoeft helemaal geen betoog - maar ze staan er ook niet best voor. Toch willen politici en boeren aantonen dat ze te veel verdienen en misbruik maken van hun macht. Helaas. Daar zit het probleem helemaal niet. Ook supers moeten rennen voor hun leven. Er zijn te weinig supers - 5 inkopers in Nederland, that's it - en ze maken elkaar het leven buitengewoon zuur. Daarom hebben ze geen ruimte of tijd voor filantropie of begrip voor hun leveranciers. Onderzoek en ombudsmannen zijn niet nodig. Wel dat andere schaarse goed: gezond verstand. Van hoe markten werken.
Trouwens: vanavond kun je bij de Keuringsdienst van Waarde bekijken of het goed boeren is bij de Nederlandse super. Op de foto Keuringsdienstchef Maurice Dekkers (nee, geen kandidaat ombudsman) bij meneer de boer.
Dit artikel afdrukken