Voor veel mensen is een glaasje alcohol de perfecte manier om 'in de stemming' te komen. Alcohol staat bekend als een afrodisiacum. Uit diverse onderzoeken blijkt dat dat ook wel klopt. Mits: met mate, en vooraf.

Le Monde zet de effecten van alcohol op ons seksleven op een rijtje. Om te beginnen met de verleidingsfase.

We vinden ook onszelf dan een beetje mooier
Alcohol vergemakkelijkt de verleiding
Een eerste effect is dat we er mooier door worden. Onderzoek toont aan dat we mensen aantrekkelijker vinden als ze een glaasje gedronken hebben. Eentje, niet meer, want bij meer vinden we iemand juist minder aantrekkelijk dan iemand die nuchter is. Dat ene glaasje zorgt voor een rozige teint en sprankelende ogen. We vinden ook onszelf dan een beetje mooier.

In de tweede plaats zetten we met een klein slokje op onze 'beer goggles' op - zo noemen de Engelsen dat. We vinden niet alleen landschappen mooier, maar ook mensen 10% aantrekkelijker.

Tenslotte vijzelen we met een glaasje alcohol ons (zelf)vertrouwen op. Dat blijkt overigens net zo goed het geval te zijn bij een placebo als bij een echt glas alcohol. Met een glaasje op gaat verleiden ons beter af, en laten we ons ook nog eens beter verleiden. Het omgekeerde is trouwens niet waar: als we niet weten dat we alcohol gedronken hebben, blijven we onszelf even lelijk vinden, vinden we anderen niet mooier, zoeken we niet gemakkelijker toenadering en bereiken we ook geen resultaat.

Keerzijde van meer alcohol is dat vrouwen minder plezier aan de seks beleven omdat ze er langer over doen om een orgasme te bereiken
... maar bemoeilijkt de seks
Eenmaal in bed wordt het effect van alcohol wat problematischer. Bij meer drank zijn vrouwen opgewondener en hebben zij meer zin in seks. Keerzijde van meer alcohol is dat vrouwen minder plezier aan de seks beleven omdat ze er langer over doen om een orgasme te bereiken. De ontspannende effecten van alcohol op psychologisch niveau blijken op lichamelijk niveau contraproductief.
Voor mannen geldt dat ze eenmaal in bed maar beter helemaal niet meer kunnen drinken. Dat glas dat eerder nog de aantrekkelijkheid verhoogde, komt eenmaal in bed onder de gordel aan. Alcohol vermindert de productie van testosteron en dus lopen mannen het risico minder opgewonden te raken en minder bevredigende orgasmes te bereiken - als dat al lukt, want alcohol vertraagt ook de zaadlozing.

Alcohol vertraagt ook de zaadlozing
Advies
Het devies 'Geniet, maar met mate' blijkt correct. Eén glas om de verleiding te laten slagen, is onovertroffen. Daarna kunnen dames er van profiteren als ze de fles champagne mee de slaapkamer in nemen. Heren houden het beter bij een kopje kamillethee.

Fotocredits: 'Vurige cocktails', Nik Frey (niksan), via Wikimedia
Dit artikel afdrukken