Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in
Psychopharmacology, laat zien dat ouderen meer last hebben bij het autorijden van een glaasje op dan jongeren. De onderzoekers lieten proefpersonen tussen de 25-35 jaar en tussen de 55-70 jaar in een simulator 5 kilometer langs een bochtige weg rijden. Nuchter, met 0,04 alcoholpromillage, en met 0,065 (alles onder de Amerikaanse limiet van 0,08%). Was er nuchter vrijwel geen verschil, zodra er alcohol in het spel was kregen de oudere chauffeurs meer moeite met het aanhouden van een gelijkmatige snelheid en gingen ze ook bruusker sturen. De jongeren lieten in hun rijgedrag geen verschil zien.
De verklaring hiervoor is dat oudere mensen er langer over doen alcohol te metaboliseren. Zij zijn gevoeliger voor alcohol, ook bij eenzelfde alcoholpromillage in het bloed. Dat meldt Le Figaro.
Wat moeten we met die wetenschap ? Dat onderzoek staat diametraal tegenover de ongevallencijfers. Concluderen dat ‘het niet last hebben’ door jongeren conform harde cijfers ‘x’-maal meer dodelijke ongelukken veroorzaakt, en ouderen ‘met meer last’ beter anticiperen en juist voorzichtiger rijden ? En in hoeverre speelt de 'spelletjes'-handigheid van jongeren positief mee in een simulatieonderzoek achter een schermpje ?
Ik leg het met het simulatiespelletje 'elkaar doodschieten' ook telkens af tegen mijn kleindochter van twaalf, ondanks mijn nuchter zijn... ;-)