Het leek het alsof dierenwelzijn en economie samen op konden gaan en voorkomen kon worden dat bedrijven naar het buitenland vertrekken'Markt voor verwerkte Duitse eieren al ingestort'
Hij roept politici dan ook op het verbod op geslachtsbepaling na de 6e dag per 2024 op te schorten. Momenteel maakt nog maar één broederij gebruik van de technologie om het geslacht in het broedei te bepalen, aldus de Frankfurter Allgemeine. Andere maken waarschijnlijk gebruik van creatief boekhouden op de manier zoals we al eerder beschreven. Schönecke zegt dat als de aanscherping van de wet niet van tafel gaat, eerst de legkippenindustrie en vervolgens de eierproductie naar het buitenland zal vertrekken, waar kuikendoden (nog) wel mag. De markt voor verwerkte eieren - in bijvoorbeeld gebak, koekjes en pasta - stort momenteel al in, volgens de voorzitter: die eieren worden al goedkoper uit het buitenland ingevoerd.
Maar ook de Duitse dierenbescherming is niet tevreden en zegt dat het verbod op geslachtsbepaling in het ei na de 6e dag er allang had moeten zijn. De meeste consumenten weten echter niet dat pijngevoelige embryo's of zelfs kuikens nog tot 2024 zullen worden gedood, zelfs voor eieren die nu al op de markt worden gebracht met de claim "zonder kuikendoden" - schrijft Der Spiegel.
Naar schatting komt circa 25% van de circa 37 miljoen leghennen die jaarlijks in Duitsland nieuw in productie komen van Nederlandse kuikenbroedersDoordat naast de eierboeren ook de retail en levensmiddelenindustrie betrokken waren bij de omschakeling door aan te geven dat zij enkel eieren zonder kuikendoden zouden gaan gebruiken, leek het alsof dierenwelzijn en economie samen op konden gaan en voorkomen kon worden dat bedrijven naar het buitenland vertrekken.
Stilte in Nederland
In Nederland is het intussen opvallend stil rond dit onderwerp. Toch gaat van onze eierexport meer dan 80% naar Duitsland. Je zou toch verwachten dat de veranderingen in het Duitse beleid ook onze exporteurs treft. Ook de Rabobank gaat in een vrij recent analytisch artikel met geen woord in op de veranderende markt in het belangrijkste afzetgebied voor Nederlandse eieren, waar meer dan de helft van de Nederlandse productie naartoe gaat: Duitsland. Alleen vakblad Pluimveeweb berekent dat het opfokken van leghanen de kostprijs van leghennen verdubbelt, maar hoe Nederlandse pluimveehouders daar verder mee omgaan weten we na het lezen van dit artikel nog steeds niet.
Naar schatting komt circa 25% van de circa 37 miljoen leghennen die jaarlijks in Duitsland nieuw in productie komen van Nederlandse kuikenbroederijen.
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#47 Leon, dank voor de reactie, ik ken jou zeker als een vrij en vooruitstrevend denker, net zo als de rest van de familie, altijd vooruitstrevend en nieuwe dingen proberen.
Ik vind de discussie kooi of voliere en wel of geen haantjes mesten een wezenlijk andere.
Kooi of voliere is duidelijk een welzijns issue, hoe houd ik een dier, haantjes mesten is wat mij betreft een volledig emotionele zaak.
Ben benieuwd wat de toekomst met haantjes mesten gaat brengen, voor duurzaamheid ben ik bang weinig.
Daar zet jouw insecten voeren veel meer en betere zoden aan de dijk.
Ook gemengd opfokken hanen en hennen, opfokken hannen en hennen in de zelfde stal als waar ze hun hele leven in verblijven, wat mij betreft alleen maar emotie discussies die dierwelzijn zeker niet ten goede komen.
Ik weet dat ik in Engeland bij de RSPCA uit moest leggen waarom we de deur in een opfok voliere een paar weken dicht hielden en dat ik een paar slides had gemaakt met eerst een baby in een wiegje, toen in een box, vervolgens het traprekje en toen het speeltoestel buiten.
Dit is hoe we volgens mij ook naar opfok dieren (kippen) moeten kijken, wat is de beste, veilige, diergerechte omgeving om op te fokken.
Hoe simuleer ik de vleugels van een moederkloek een beetje, zorg ik dat voer en water dichtbij is, temperatuur netjes op orde enz.
#45 Frank, ik dacht dat je me iets beter kende dan dit: "Leon zegt gepasseerd station, we moeten haantjes mesten, dat is ook wat hij elke dag hoort in media, van vertegenwoordigers op zijn erf."
Alsof ik een volgzaam iemand ben die zich ook nog eens laat vertellen wat hij MOET doen.
Voor mij is de discussie een gepasseerd station heb ik gezegd, al ben ik het volledig met je eens dat haantjes mesten inefficiënt en niet echt milieu vriendelijk is. (althans nog niet)
Ik heb gezien hoe de discussie voorafgaand aan het batterij-verbod is gegaan en hoor nu na 20 jaar nog mensen pleiten voor kooien. Ik ga mijn energie op die manier niet besteden aan het wel/niet doden van ééndagskuikens, ik vind de uitdaging om een oplossing te zoeken en open te staan voor nieuwe mogelijkheden ook veel interessanter.
#45 Frank, het lijkt mij niet dat jezelf terug moet laten duwen. Maar zelfstandig een visie ontwikkelen op duurzaamheid en dierenwelzijn is wel een pre en dit is door "het doen wat we altijd deden", wel achter gebleven. Dan wordt het voor derden een schot voor open doel en dat blijft het zolang de sector niet afdoende antwoorden weet te vinden. En een verhaal enkel gebaseerd op technologische optimalisatie en voederconversie, lijkt een gepasseerd station.
Er wordt zeker gekeken naar dubbeldoel kippen, met de huidige kennis van de twee grote spelers op de markt, waarvan eentje ook nog een deel van de vleeskuiken markt in zijn bezit heeft, heb je zo'n kip relatief snel.
Jaartje of 3 denk ik, als moet 2, maar dan heb je in het begin nog niet alles erin wat je wilt.
Maar cruciale vraag blijft, is het economisch enigzins haalbaar en is het überhaupt duurzaam.
Ik snap best de worsteling van Leon die zegt gepasseerd station, we moeten haantjes mesten, dat is ook wat hij elke dag hoort in media, van vertegenwoordigers op zijn erf.
Of te wel van de mensen die't willen en de mensen die het wel uit willen voeren, geen trammelant willen en er dan maar een euro aan verdienen.
Verder is haantjes vlees pas echt iets op een week of 17-19, zouden we daar naartoe gaan en we laten dieren hun natuurlijke gedrag vertonen, dan heb je enorme problemen met dierwelzijn, ze zullen zich onder mekaar afmaken, recht vd sterkste. Iets met Natuur, je ziet nooit 5 hanen met 1 hen.
Verder kan het wel lekker zijn, ik prefereer overigens oude uitgelegd hen als soepkip, maar er zit zo weinig verwaardbaars aan, geen filet, in het geheel maar heel weinig bevleesd.
Eigenlijk alleen als hele kip nog enigzins te vermarkten als direkt consumeerbaar.
Daarom belanden die karkassen ook voor 99,99% in de serperator en wordt er serperator vlees mee gemaakt, je kunt het ook gehakt noemen, of grondstof voor kipnuggets.
Prima vlees overigens, niks mis mee.
Dus de haan mesten is absoluut niet duurzaam, maar dubbeldoel zou de juiste weg zijn.
Nou dan hebben we een haan die iets duurzamer is, maar ook een hen die veel minder duurzaam is, die twee jaar lang eieren legt op een veel minder duurzame manier dan dat ze nu doet.
En zeer waarschijnlijk door zijn bouw en gewicht, niet bestand is tegen het leven in de huidige zeer goede volière systemen en daardoor minder oud wordt.
Zelfde wat je krijgt als je een kip alleen maar koekjes voert.
Laten we ons alleen maar steeds verder in een hoekje duwen door emotie en de druk van een heel beperkt clubje dat door heel gericht continu een boodschap verkondigd een mindset creëert waardoor de consument met zijn hoofd denkt, ja dat is best valide (€ is weer anders), maar dat zelfde clubje heeft de eis die ze roepen helemaal niet als eind doel, ze willen meer.
En zo snel als je meebuigt, dan beginnen ze nog harder aan je te trekken.
Frank, alweer mis: er bestaan geen plofhanen, die zijn dood voor ze man zijn. Je gooit alles door elkaar. Dit gaat over legkippen. Je bent een enorm dwaallicht. Ajb: houd je mond of denk na voor je iets zegt.
En het gaat ook niet over bokjes. Dat is een diersoort op vier poten. Kippen hebben er maar twee.