De prijs van alcoholische dranken was afgelopen jaar in de Europese Unie meer dan tweeënhalf keer zo hoog in de duurste lidstaat als in de goedkoopste. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Hoewel de Europese statistiekdienst geen exacte bedragen noemt, wordt uit de prijsindextabel duidelijk dat de verschillen groot zijn. Nederland schommelt in de middenmoot, met een niveau van iets boven het Europese prijsindexgemiddelde van 100. Frankrijk, Cyprus, Italië en Portugal noteren eenzelfde prijsniveau.

Uitschieters
De hoogste prijs voor alcoholische dranken – zoals bier, wijn en gedistilleerde dranken – wordt betaald in Finland. Het prijsindexniveau komt uit op maar liefst 193. Daarmee is de prijs bijna twee keer zo hoog als het Europese (en Nederlandse) gemiddelde. Ierland volgt op een tweede plaats, met een niveau van 181. Zweden staat op plek drie, met 166. Overigens schieten die drie landen er ook echt bovenuit. Griekenland, dat op een vierde plaats staat, komt bijvoorbeeld al niet verder dan een prijsindexniveau van 140.

In Noorwegen en IJsland - twee landen die geen lid zijn van de Europese Unie, maar wel deelnemen aan diverse Europese samenwerkingsverbanden – doen er echter nog een schepje bovenop. In het eerstgenoemde land komt de prijsindex voor alcoholische dranken uit op iets boven de 250. In IJsland ligt dat niveau op circa 230.

Drank is het goedkoopste in Hongarije, waar de prijsindex van Eurostat blijft steken op 73. Het land wordt op de voet gevolgd door Roemenië, met 74. De op twee na laagste prijs is te vinden in Bulgarije, met een prijsindexniveau van 81.

alcoholprijzen eurostat


Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog, Boerenbusiness en Foodbusiness.
Dit artikel afdrukken