Vandaag buigt de Franse Assemblée Nationale, de 'Tweede Kamer', zich over het voedselbeleid dat Frankrijk eind vorig jaar heeft ontwikkeld door middel van een ontwikkeltraject dat de Etats Généraux de l'Alimentation heette. In de wetsvoorstellen die daaruit zijn voortgekomen, staat onder meer een passage "voor gezonde en duurzame voeding".

In het wetsontwerp is sprake van de wens om "hoge voedingswaarde" een eind te laten maken aan welvaartsziekten zoals diabetes, obesitas, kanker en hart- en vaatziekten. Volgens huisarts Thierry Guicheteau uit Nantes wordt er echter druk op het parlement uitgeoefend om dat onderdeel uit de nieuwe wetgeving te schrappen. Guicheteau startte op Change.org een petitie voor de bestaande wetsvoorstellen met de eis dat voedsel alleen gemaakt en verkocht mag worden als het goed voor mensen is en niet tot welvaartsziekten leidt.

Guicheteau is bekend van een toneelstuk over obesitas door verkeerde voeding. Hij bewerkte daarvoor het boek 'Iedereen dik morgen' (Tous gros demain) van de activistische agronoom Pierre Weill.
Samen werken ze mee aan het collectief van boeren, wetenschappers, landbouwspecialisten, fabrikanten en consumenten ja, we hebben allemaal het recht om goed te eten ('Bleu, blanc, coeur - oui nous avons tous le droit de bien manger').

Dit artikel afdrukken