In het wetsontwerp is sprake van de wens om "hoge voedingswaarde" een eind te laten maken aan welvaartsziekten zoals diabetes, obesitas, kanker en hart- en vaatziekten. Volgens huisarts Thierry Guicheteau uit Nantes wordt er echter druk op het parlement uitgeoefend om dat onderdeel uit de nieuwe wetgeving te schrappen. Guicheteau startte op Change.org een petitie voor de bestaande wetsvoorstellen met de eis dat voedsel alleen gemaakt en verkocht mag worden als het goed voor mensen is en niet tot welvaartsziekten leidt.
Guicheteau is bekend van een toneelstuk over obesitas door verkeerde voeding. Hij bewerkte daarvoor het boek 'Iedereen dik morgen' (Tous gros demain) van de activistische agronoom Pierre Weill.
Samen werken ze mee aan het collectief van boeren, wetenschappers, landbouwspecialisten, fabrikanten en consumenten ja, we hebben allemaal het recht om goed te eten ('Bleu, blanc, coeur - oui nous avons tous le droit de bien manger').
Début de la B.D. ??!! pic.twitter.com/OACdpDrLuX
— GUICHETEAU Thierry (@izard123) March 1, 2017
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De geest is OK maar het wapen deugd niet. Kennis delen transparantie vergroten middels korte ketens gaat burgers doen besluiten wat en hoe ze willen eten. Kijk naar de signalen om ons heen, nu ook de vereniging artsen en voeding zoeken naar de kwaliteit knoppen van ons voedsel. Zien we hier wat anderen al eerder zagen, ja het valt niet mee.
Voedselbeleid? autoritair voedselbeleid zou je bedoelen een Amerikaans filosoof zei ooit hoe groter de overheid, hoe kleiner de burger. Het valt mij op als het over gezondheid of klimaat gaat dat de meeste activisten en zogenaamde experts graag beperkingen willen opleggen op de bevolking.
Waren ook mijn eerste gedachten.
Wie bepaalt wat gezond is en wie handhaaft? maar nog prangender komt er straks een inspecteur naast me zitten wanneer ik eet?
“.... de eis dat voedsel alleen gemaakt en verkocht mag worden als het goed voor mensen is en niet tot welvaartsziekten leidt”.
Prachtig mooi, maar hoe doe je dat? Natuurlijk willen we geen gif op ons bord of melamine in de melk. Daar heb je een overheid voor nodig. Maar verder? Halvarine of zonnebloemolie bijvoorbeeld, naar mijn idee allebei een ramp voor de volksgezondheid. Veel diëtisten - en ook het Voedingsbureau meen ik - zweren erbij. Stel je voor dat roomboter niet meer verkocht zou mogen worden, maar alleen in de vorm van de meuk zoals AH die tegenwoordig aanbiedt, met allerlei plantaardige olie toegevoegd. Daar moet ik even niet aan denken.
Is een suikertax prima? En een vettax dan? Welke vetten? Of is het tijd voor een vleestax? Hachelijk.
Misschien is het maar beter als de overheid een beetje afstand houdt van mijn bord. En naar beste weten zaken controleert en faciliteert . Dat “beste weten” kan zo maar elke 10 jaar weer anders zijn.