Foodlog was een tijdje geleden kritisch op de gemakkelijke manier waarop supermarkt Jumbo goede duurzaamheidssier maakt met het Milieukeur. Vandaag komt de Dierenbescherming met scherpe kritiek. Op de website van de organisatie verscheen vanmiddag de volgende tekst:

Wanneer maakt Jumbo echt werk van dierenwelzijn?

Op 28 juni maakte supermarktketen Jumbo bekend dat haar reguliere varkensvlees voortaan het Milieukeur draagt, daarbij suggererend dat dit vlees afkomstig is van dieren die een goed leven hebben gehad. Helaas is dat niet correct. 'Goed' kun je het leven van de dieren sowieso niet noemen, maar ook van een beter leven kun je moeilijk spreken: de welzijnsnormen van Milieukeur liggen onder die van het Beter Leven kenmerk met 1 ster van de Dierenbescherming.

Facultatief welzijn
Milieukeur stelt weliswaar bovenwettelijke dierenwelzijnseisen, maar slechts een deel daarvan is verplicht. Belangrijke dierenwelzijnseisen, zoals meer leefruimte per varken, zitten nu juist in het facultatieve deel van de Milieukeurnormen. In de praktijk kiezen varkenshouders zelden of nooit voor belangrijke dierenwelzijnsverbeteringen, zeker als daar extra kosten aan zijn verbonden. Als je varkensvlees met Milieukeur koopt, weet je dus nooit precies wat voor leven de varkens hebben gehad en of dat wel zo veel beter was.

Beter Leven kenmerk
Gelukkig verkoopt Jumbo ook biologisch varkensvlees met het Beter Leven kenmerk met 3 sterren. En onder haar huismerk Jumbo Bewust verkoopt zij varkensvlees met 1 ster van het Beter Leven kenmerk. Dat Jumbo kiest voor het Milieukeur is merkwaardig, omdat het CBL (de koepel van supermarkten in Nederland) heeft aangekondigd dat alle supermarkten op duurzamer varken en kip gaan overstappen en dat het minimaal Beter Leven met 1 ster van de Dierenbescherming gaat worden. Jumbo gaat hier nu toch onder zitten. Onze vraag luidt dus: Jumbo, wanneer maken jullie echt werk van dierenwelzijn?


Fotocredits: Foodlog
Dit artikel afdrukken