In de 'Sjoemelen met vlees'-uitzending van Zembla gisterenavond kwam aan de orde dat Vion zou frauderen met sterrenvlees en gangbaar vlees als Beter Leven vlees zou verkopen. De Dierenbescherming, houder van het stervleeskeurmerk, gaat een diepgaand onderzoek instellen naar de gang van zaken bij Vion. Volgende week moet een concreet plan op tafel liggen.

Vrijwel alle partijen in de Nederlandse vleessector uiten dezelfde behoefte aan diepgaand onderzoek. De supermarkten Albert Heijn en Plus vinden het logisch dat de Dierenbescherming, als houder van het keurmerk, onderzoek doet naar de gang van zaken rondom het Beter Leven vlees. Hetzelfde geldt voor Unilever, dat overigens ook zelf bij Vion de gang van zaken gaat onderzoeken.

AH zegt in Boerderij dat het de komende dagen van Vion 'bewijzen ontvangt waaruit moet blijken dat Vion kilo voor kilo kan aantonen dat er geen vermenging plaatsvindt'.

De andere vleesverwerker in de uitzending, VanDrie Group, zegt in een verklaring zich niet te herkennen in de anonieme uitspraken. De uitzending bracht volgens vlees.nl 'niet veel nieuws'. Het (hoge) consumentenvertrouwen in Nederlands vlees zal niet aan het wankelen gebracht worden.

Europarlementariër Esther de Lange maakt zich zorgen over een partij die in de uitzending niet aan de orde kwam: "Het verpest veel voor de hele sector. De boer is slachtoffer van iets waar hij totaal geen schuld aan heeft".
Dit artikel afdrukken