Vrijwel alle partijen in de Nederlandse vleessector uiten dezelfde behoefte aan diepgaand onderzoek. De supermarkten Albert Heijn en Plus vinden het logisch dat de Dierenbescherming, als houder van het keurmerk, onderzoek doet naar de gang van zaken rondom het Beter Leven vlees. Hetzelfde geldt voor Unilever, dat overigens ook zelf bij Vion de gang van zaken gaat onderzoeken.
AH zegt in Boerderij dat het de komende dagen van Vion 'bewijzen ontvangt waaruit moet blijken dat Vion kilo voor kilo kan aantonen dat er geen vermenging plaatsvindt'.
De andere vleesverwerker in de uitzending, VanDrie Group, zegt in een verklaring zich niet te herkennen in de anonieme uitspraken. De uitzending bracht volgens vlees.nl 'niet veel nieuws'. Het (hoge) consumentenvertrouwen in Nederlands vlees zal niet aan het wankelen gebracht worden.
Europarlementariër Esther de Lange maakt zich zorgen over een partij die in de uitzending niet aan de orde kwam: "Het verpest veel voor de hele sector. De boer is slachtoffer van iets waar hij totaal geen schuld aan heeft".
De grootste vleesverwerker van Nederland, want dat is VION tenslotte, staat financieel bijzonder zwak. Ligt daar niet de essentie van alles ? Dan kunnen we wel vinden dat kleinschalige slagers beter zijn, maar de gemiddelde consument (of de meerderheid van alle consumenten) wil echt niet meer betalen voor het stukje vlees door de prijsoorlog die al jaren aan de gang is in de supermarktwereld. Met als gevolg dat leveranciers tegen steeds lagere kosten moeten leveren wat weer een effect heeft op de prijs die de boer krijgt. Daarbij hebben we te maken met een absurde regelgeving in Nederland waar je als ondernemer niet alleen erg moe van wordt, maar die ook weer kosten met zich meebrengt. Ik kan daar talloze voorbeelden van noemen.
Eigenlijk is het huidige systeem onhoudbaar en moet dus alles om......