image
Max Westerman maakte ooit een item over Amerikaanse dikke mensen die bij het Witte Huis protesteerden voor betere behandeling, o.a. bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering. Ze hadden best een punt. Waarom komen de Nederlandse obezen niet een keer in opstand tegen de discriminatie waar ze ook hier steeds meer mee te maken krijgen? Of, als ze dat wel gedaan hebben, waarom heb ik daar nog niet van gehoord?

Als Wilders roept over een Tsunami van Islamisering wordt iedereen boos, maar er mag ongestraft gesproken worden van een "epidemie van vetzucht". Vroeger hadden dikkerds nog een zeker aanzien. Buddha was obees volgens sommige afbeeldingstradities en die werd gezien als een van de grootste levenskunstenaars ooit. Hij werd volgens de traditie niet heel oud, maar was wel verlicht. Dat hij dik was hoorde erbij, want hij leed een zittend bestaan en de Noord-Indiase keuken is best stevig.

Ook Oliver Hardy, zijn BMI met 1m85 en 159 kilo zo hoog dat niet eens door het Voedingscentrum berekend wordt, werd niet heel oud, maar dat schijnt eerder door het afvallen te zijn gekomen, dan door zijn omvang. Hoe dan ook, hij kreeg net als Buddha hoge waardering van een miljoenenpubliek.

En dan het Gallische dorp van Asterix en Obelix. Afgezien van Asterix, Idéfix en meneer en mevrouw Nestorix had zo'n beetje iedereen daar een BMI in het rood. In het album Asterix en het ijzeren schild gaat het stamhoofd kuren in Vichy en valt daar inderdaad aanzienlijk af, maar niet tot zijn genoegen. Ook Obelix wordt op dieet gezet en wordt daar zeer sacherijnig van. Na de kuur, op het eind van het album, hebben ze er gelukkig maar één plaatje voor nodig om weer "op krachten te komen".

En zo waren er naast Boeddha, Hardy en Obelix nog tientallen dikke voorbeeldfiguren, die leren dat je niet perse een wasbordje nodig hebt om gelukkig en vitaal te zijn. John Candy bijvoorbeeld, hoewel ook niet oud geworden.

Maar dikke mensen als inspirerende figuren dreigen nu uit onze cultuur verbannen te worden onder het mom van gezondheidsbevordering. NB: ondanks het kennelijk hoge percentage obezen, zit er geen vetklep in het kabinet. Ja, één staatssecretaris, maar die is behoorlijk afgevallen.
Dit artikel afdrukken