Kwark is magere jonge kaas. Je maakt het door room en melk te splitsen. De overgebleven magere melk verzuur je met behulp van een zgn. starter. Daarna laat je het stremmen. Vervolgens slinger je de wei eruit en hou je de pure koeienmelkkwark over. Wei is niet de weide waar koeien grazen maar dat groenige waterige goedje dat voor ruim 93% uit water bestaat. Het restproduct van kaas dus, waarin nog wat eiwit en lactose zit. Op een ouderwetse boerderij waar koeien en varkens tegelijk werden gehouden en kaas werd gemaakt, genoten de varkens ervan. Zulke boerderijen zijn er niet meer. Daarom doen we nu andere dingen met de wei en eten de varkens voer van ver.

Een lezer ontdekte het. Hij keek naar de ingrediënten van zijn Campina Optimel-kwark en constateerde dat hippe kwark voor een derde uit wat anders bestaat. Lees even mee:

Ingrediënten: Aardbei: magere kwark met 20% magere yoghurt, vloeibare melkbestanddelen, 8% vruchten (5,5% aardbei en 2,5% framboos), gemodificeerd maiszetmeel, rundergelatine, aroma, zoetstoffen (aspartaam en acesulfaam-K), calciumrijke minerale bestanddelen, vitaminen B2, B6 en B12 en kleurstof (karmijnzuur).Vanille/perzik: magere kwark met 20% magere yoghurt, vloeibare melkbestanddelen, 8% vruchten (7,5 perzik en 0,5% passievrucht), gemodificeerd maiszetmeel, rundergelatine, verdikkingsmiddel (xanthaangom), aroma, zoetstoffen (aspartaam en acesulfaam-K), calciumrijke minerale bestanddelen, vitaminen B2, B6 en B12 en kleurstof (ß-caroteen).Citroen: magere kwark met 20% magere yoghurt, vloeibare melkbestanddelen, 5% citroen, gemodificeerd maiszetmeel, rundergelatine, aroma, zoetstoffen (aspartaam en acesulfaam-K), calciumrijke minerale bestanddelen, vitaminen B2, B6 en B12 en kleurende vruchten- en plantenextracten.Appel/ kaneel: magere kwark met 20% magere yoghurt, vloeibare melkbestanddelen, 9,1% vruchten (6% appel, 1,6% appelsap (uit concentraat), 1,5% rozijnen),

screenshot van tekst waarmee kwark wordt gepositioneerd op de website van Campina voor winkeliers


gemodificeerd maïszetmeel, rundergelatine, aroma, zoetstoffen (aspartaam en acesulfaam-K), calciumrijke minerale bestanddelen, vitaminen B2, B6 en B12 en kaneel.


Zie je het? Je koopt kwark, maar krijgt dus een flinke sloot uit het pak yoghurt ernaast. Ook gezien dat je 'vloeibare melkbestanddelen' krijgt? Ik vroeg een zuivelspecialist wat dat zou kunnen zijn. 'Wei', was het droge antwoord, het spul dat ze er eerst uit hebben gehaald om de echte kwark te maken. Dubbel werk dus, eerst eruit en daarna er weer in. Hoeveel? Minder dan 20% en meer dan 9,1%. De ingrediëntenvolgorde in zo'n lijst bepaalt nl. de hoeveelheid. In de appel/kaneel yoghurt zie je dat er dus voor meer dan 9,1% aan wei in moet zitten. Zeg dus dat er 10% wei in zit. Tel er de yoghurt bij op en je zit op 30%. Bedenk nog dat er zo'n 10% fruit en ander spul in deze 'kwark' zit en dan zie je het resultaat: 30% van 90% (= de kwark zelf), een derde dus, is geen kwark. Het maïszetmeel, de gelatine van runderbotten en het verdikkingsmiddel moeten het boeltje weer laten opstijven.

Nu weet je het. Wij zijn moderne varkens, want met die wei moet je toch ergens heen. Zoals mijn zuivelkenner het zei, je kunt het lastig verkopen, want mensen houden niet genoeg van Rivella en Taksi - weidrankjes - en wie gaat er nou met 93% water rondrijden? Water kost niks. Opstijven en nog wat magere yoghurt (= veel goedkoper dan kwark) erbij voor de smaak en je hebt moderne kwark met een leuk rendement voor de impulsaankopen. Een uitstekend alternatiefje voor yoghurt bovendien ;-)
Dit artikel afdrukken