Een lezer ontdekte het. Hij keek naar de ingrediënten van zijn Campina Optimel-kwark en constateerde dat hippe kwark voor een derde uit wat anders bestaat. Lees even mee:
Ingrediënten: Aardbei: magere kwark met 20% magere yoghurt, vloeibare melkbestanddelen, 8% vruchten (5,5% aardbei en 2,5% framboos), gemodificeerd maiszetmeel, rundergelatine, aroma, zoetstoffen (aspartaam en acesulfaam-K), calciumrijke minerale bestanddelen, vitaminen B2, B6 en B12 en kleurstof (karmijnzuur).Vanille/perzik: magere kwark met 20% magere yoghurt, vloeibare melkbestanddelen, 8% vruchten (7,5 perzik en 0,5% passievrucht), gemodificeerd maiszetmeel, rundergelatine, verdikkingsmiddel (xanthaangom), aroma, zoetstoffen (aspartaam en acesulfaam-K), calciumrijke minerale bestanddelen, vitaminen B2, B6 en B12 en kleurstof (ß-caroteen).Citroen: magere kwark met 20% magere yoghurt, vloeibare melkbestanddelen, 5% citroen, gemodificeerd maiszetmeel, rundergelatine, aroma, zoetstoffen (aspartaam en acesulfaam-K), calciumrijke minerale bestanddelen, vitaminen B2, B6 en B12 en kleurende vruchten- en plantenextracten.Appel/ kaneel: magere kwark met 20% magere yoghurt, vloeibare melkbestanddelen, 9,1% vruchten (6% appel, 1,6% appelsap (uit concentraat), 1,5% rozijnen),
screenshot van tekst waarmee kwark wordt gepositioneerd op de website van Campina voor winkeliers
gemodificeerd maïszetmeel, rundergelatine, aroma, zoetstoffen (aspartaam en acesulfaam-K), calciumrijke minerale bestanddelen, vitaminen B2, B6 en B12 en kaneel.
Zie je het? Je koopt kwark, maar krijgt dus een flinke sloot uit het pak yoghurt ernaast. Ook gezien dat je 'vloeibare melkbestanddelen' krijgt? Ik vroeg een zuivelspecialist wat dat zou kunnen zijn. 'Wei', was het droge antwoord, het spul dat ze er eerst uit hebben gehaald om de echte kwark te maken. Dubbel werk dus, eerst eruit en daarna er weer in. Hoeveel? Minder dan 20% en meer dan 9,1%. De ingrediëntenvolgorde in zo'n lijst bepaalt nl. de hoeveelheid. In de appel/kaneel yoghurt zie je dat er dus voor meer dan 9,1% aan wei in moet zitten. Zeg dus dat er 10% wei in zit. Tel er de yoghurt bij op en je zit op 30%. Bedenk nog dat er zo'n 10% fruit en ander spul in deze 'kwark' zit en dan zie je het resultaat: 30% van 90% (= de kwark zelf), een derde dus, is geen kwark. Het maïszetmeel, de gelatine van runderbotten en het verdikkingsmiddel moeten het boeltje weer laten opstijven.
Nu weet je het. Wij zijn moderne varkens, want met die wei moet je toch ergens heen. Zoals mijn zuivelkenner het zei, je kunt het lastig verkopen, want mensen houden niet genoeg van Rivella en Taksi - weidrankjes - en wie gaat er nou met 93% water rondrijden? Water kost niks. Opstijven en nog wat magere yoghurt (= veel goedkoper dan kwark) erbij voor de smaak en je hebt moderne kwark met een leuk rendement voor de impulsaankopen. Een uitstekend alternatiefje voor yoghurt bovendien ;-)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kwark is geen jonge kaas.Dan zou kaas oude kwark zijn. Probeer kwark maar eens te rijpen,...
Fransen hebben er een speciale categorie voor onder de kazen: 'du blanc'.
Yoghurt, da's echt geen kaas - zelfs niet als subcategorie. En wei al helemaal niet.
Wei wordt in poedervorm voor shakes verkocht aan krachtsporters voor spieropbouw, het eiwit wordt bijzonder goed opgenomen.
Tja in Nicaragua maken ze er inmiddels een vruchtendrankje mee... want de boer wilde de wei niet meer zelf ophalen... dus niet meer als voer voor de beesten.
Nederland is wat dat aangaat een andere markt wij willen light logischerwijs is een product met eiwitten zoals Rivella dat niet. Goed dat het nog gebruikt wordt het bevat nog zoveel goede eiwitten en zouten.
Maar Dick wat is je punt/probleem? Er is naar mijn inziens geen sprake van nep. Je vindt wei in talloze producten waaronder zat bakkerij producten.
Volgens mij is het probleem dat kwark juist gemaakt wordt door wei te verwijderen, maar er hier weer minimaal 9 procent vocht wordt ingestopt, wat met bindmiddelen weer op de substantie van kwark moet gaan lijken.