Velen - waaronder ikzelf - vielen hier over de Keuringsdienst van Waarde die beweerde dat er gemalen spijkers en fietsen in de Kellogg's Cornflakes gaan. Ook in de rest van de pers was kritiek te horen. Jean-Pierre Geelen vond in de Volkskrant dat de Keuringsdienst met nadere uitleg moest komen. Wat Geelen niet wist is dat de Keuringsdienst dat allang besloten had.

Vanavond (Ned 3, 20:25) is te zien wat de Keuringsdienst verder ontdekte:
- noodzaak voor een excuus: het ijzer komt van een ijzermaker die datzelfde ijzer levert aan de autoindustrie, maar inderdaad niet aan spijker- of rijwielmakers
- spanning & spitsvondige haarkloverij: de VWA bleek willens en wetens te hebben gejokt in zijn persbericht. 'Echt' ijzer in Special K Cornflakes is volgens de VWA in Denemarken toegestaan. Dat is niet waar en dat wist de VWA want ze belden daags na de vorige uitzending met de Deense VWA die dat weer vertelde aan de Keuringsdienst.
- een onware claim en misleiding: het echte ijzer doet volgens 'Wageningen' niets maar dan ook werkelijk niets voor ons - we poepen het ongebruikt uit, zoals professor Tiny van Boekel in de eerste uitzending al aangaf - zodat Kellogg's ijzersterke verhaal ijzersterke commercie moet worden genoemd
- een verontrustend punt: de goedkeuring van ijzerpoeder in ons eten is gebaseerd op oude Europese normeringen waarvan niemand de legitimering blijkt te kennen.Goed nieuws: de Deense VWA doet wat de Nederlandse - naar officieel eigen zeggen - niet hoeft van onze regering. Zelf nadenken. Misschien draagt deze uitzending eraan bij, al loopt'ie met maar een klein broekscheurtje af. IJzerpoeder in eten is zonde van het ijzer en kan beter allemaal naar die auto's. Hoogstwaarschijnlijk doet het niets vervelends voor ons lichaam, al zijn er aanwijzingen dat teveel opneembaar ijzer voor Noord-Europeanen eerder gezondheidsverslechterend dan -bevorderend werkt.

Hoe dan ook, de voedings- en gezondheidsclaim van Kellogg's kan naar de schroothoop. Heb je een ijzertekort, dan moet je gewoon naar de dokter die je staalpillen kan voorschrijven. Geen zorgen: in tegenstelling tot het ijzerpoeder in je Cornflakes, neemt je lichaam het ijzer daarin wel goed op.

En weet je, in Denemarken verkopen ze diezelfde Special K van Kellogg's, maar dan zonder dat ijzer dat ook in Ford's en Chrysler's zit. De KvW-redactie liet me weten die lekkerder te vinden. Tijd om in Nederland ook eens te kijken wat er allemaal dik betaald maar voor niks in ons eten zit.
Dit artikel afdrukken