Vanavond (Ned 3, 20:25) is te zien wat de Keuringsdienst verder ontdekte:
- noodzaak voor een excuus: het ijzer komt van een ijzermaker die datzelfde ijzer levert aan de autoindustrie, maar inderdaad niet aan spijker- of rijwielmakers
- spanning & spitsvondige haarkloverij: de VWA bleek willens en wetens te hebben gejokt in zijn persbericht. 'Echt' ijzer in Special K Cornflakes is volgens de VWA in Denemarken toegestaan. Dat is niet waar en dat wist de VWA want ze belden daags na de vorige uitzending met de Deense VWA die dat weer vertelde aan de Keuringsdienst.
- een onware claim en misleiding: het echte ijzer doet volgens 'Wageningen' niets maar dan ook werkelijk niets voor ons - we poepen het ongebruikt uit, zoals professor Tiny van Boekel in de eerste uitzending al aangaf - zodat Kellogg's ijzersterke verhaal ijzersterke commercie moet worden genoemd
- een verontrustend punt: de goedkeuring van ijzerpoeder in ons eten is gebaseerd op oude Europese normeringen waarvan niemand de legitimering blijkt te kennen.
Hoe dan ook, de voedings- en gezondheidsclaim van Kellogg's kan naar de schroothoop. Heb je een ijzertekort, dan moet je gewoon naar de dokter die je staalpillen kan voorschrijven. Geen zorgen: in tegenstelling tot het ijzerpoeder in je Cornflakes, neemt je lichaam het ijzer daarin wel goed op.
En weet je, in Denemarken verkopen ze diezelfde Special K van Kellogg's, maar dan zonder dat ijzer dat ook in Ford's en Chrysler's zit. De KvW-redactie liet me weten die lekkerder te vinden. Tijd om in Nederland ook eens te kijken wat er allemaal dik betaald maar voor niks in ons eten zit.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De insteek is wat mij betreft de manier waarop we naar voeding kijken. Verrijking is inderdaad een boeiend onderwerp.
Maar de vraag is of toevoegingen wel opgenomen worden maar ook of ze niet teveel worden opgenomen. Weten jullie trouwens dat zelfs vitamine C aan snoep toe willen voegen. Dan wordt een snoepje zogenaamd gezond. Waanzin!
Maar daarnaast vind ik ook de toevoeging van suiker en zout interessant want er zijn veel mensen die dit helemaal niet beseffen. En we worden hierover ook niet echt geinformeerd zolang een voedingscentrum muesli hetzelfde vindt als cornflakes.
Er is wat mij betreft wel onderscheid tussen een gewoon ingrediënt (inc. suiker en zout) en functionele ingrediënten (ijzer, vit-c, omega 3/6). Natuurlijk zit er in veel producten teveel suiker, en is ijzer in Kellogg geen gezondheidsprobleem (maar ook geen benefit), maar een discussie over het nut van verrijking lijkt met echt goed.
De meeste verrijkingen zijn immers 'marketing verrijkingen', het bewijs over het potentiële gezondheidsnut is flinterdun of vaak zelfs helemaal niet aanwezig. Ook het vertrouwen in de VWA en de rol van de VWA in de keten is een punt van discussie lijkt me. Beide onderwerpen zijn een stevig debatje waard.
En als je dan toch samengestelde producten aan het bestuderen bent, let dan meteen ook even op het zout? Consumentengids heeft net weer een artikel gepubliceerd over het teveel aan zout in voedingsmiddelen. K&K;nasi, 5,5 gram per portie. Pizza, 5,1 gram per portie, Absolute topper: K&K;macaroni Bolognese van Plus, voordeelverpakking van 1 kilo: 9 gram zout per portie van 500 gram, ander half keer de aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Rap gevolgd door AH K&K;Bami met Foeyonghai, per portie van 500 gram 7,5 gram zout.
Mark, dat maakt het juist makkelijk. Veel hooiberg en weinig speld. :-)
Toegevoegd suiker opsporen is bijna ondoenlijk, simpelweg door de grote hoeveelheid producten waar suiker aan wordt toegevoegd.