De Raad van Commissarissen van VION Food Group maakt bekend dat Uwe Tillmann, CEO en Voorzitter van de Raad van Bestuur, is afgetreden per 3 september 2012. Dirk Kloosterboer, Vice-Voorzitter van de Raad van Bestuur van VION Food Group neemt de verantwoordelijkheden en taken van Uwe Tillmann per direct over. Dirk Kloosterboer gaat in zijn nieuwe functie leiding geven aan de versnelde en versterkte uitvoering van het strategische plan.
Dit plan, gericht op resultaatherstel, is door VION op 15 juni 2012 bekend gemaakt. De Raad van Commissarissen heeft het volste vertrouwen dat met deze aanpassing in het leiderschap de strategie van VION succesvol kan worden uitgevoerd.Uwe Tillmann was sinds 2003 werkzaam voor het bedrijf. In 2003 trad hij toe tot de Raad van Bestuur van Bestmeat Company B.V., het latere VION N.V. Uwe Tillmann was sinds 1 januari 2010 CEO en Voorzitter van de Raad van Bestuur. Dirk Kloosterboer, COO VION Ingredients is sinds 1 januari 2010 Vice-Voorzitter van de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur die het strategische plan uitvoert, bestaat naast Dirk Kloosterboer uit Peter Beckers en Ton Vernaus.
VION N.V. is een internationaal opererend foodbedrijf met twee kernactiviteiten food en ingredients. Het concern maakt hoogwaardige voedingsmiddelen voor mens en dier. VION realiseert een omzet van €9,5 miljard en telt 26.500 medewerkers. VION is niet beursgenoteerd en heeft één agrarische aandeelhouder, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) met circa 18.000 leden. Het hoofdkantoor van VION staat in Eindhoven (NL).
Vion geeft aan dat het vertrek van Tillmann de basis is voor een versnelde uitvoering van het reeds bestaande strategisch plan van het bedrijf. In de markt gaan geruchten dat het bedrijf als gevolg van de hoge voerprijzen van varkens enkele miljoenen euro verlies per week lijdt. De verhoogde kostprijzen kunnen niet op afnemers worden verhaald, terwijl boeren - de aandeelhouders van VION - niet met de verliezen kunnen worden achtergelaten. Indien de kostprijzen hoog blijven en zich ook in 2012 voortzetten, moet de vraag worden gesteld welke wezenlijke verbeteringen het achterblijvende management van VION kan aanbrengen in de van nature al geringe en kwetsbare winstcapaciteit van VION.
Zwaar weer in de kostprijs raakt VION met zijn kwetsbare winsthistorie van slechts enkele tientallen milljoenen euro op zijn bijna tien miljard omzet ongenadig hard. Financier Rabobank en eigenaar ZLTO zullen uiteindelijk een keus moeten maken hoe ze paal en perk stellen aan de zich cumulerende verliezen die op jaarbasis eerder honderden dan tientallen miljoenen euro zullen bedragen.
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Liesbeth, Larry Pope, de baas van Smithfield (de grote Amerikaanse tegenhanger van Vion) zei in juli jl. het volgende tegen The Financial Times: “Beef is simply going to be too expensive to eat. Pork is not going to be too far behind. Chicken is catching up fast.”
Jazeker dus, ze hebben het allemaal moeilijk. Smithfield verwacht dat vlees heel snel, heel veel duurder wordt. Dat betekent krimpende markten, teveel operationele stilstand (onderdekking van de fabrieken) en - ondanks de stijgende prijzen - krimpende marges bij afnemende volumes.
VION heeft echter een ander nadeel. Het bedrijf werd door overnames gebouwd tot een formidable omvang van bijna 10 miljard omzet in een tijd die nog gunstig leek, maar die in werkelijkheid (al?) naar beneden gleed. Daardoor heeft het een nadeel in de waarde van zijn assets. Die staan voor teveel in de boeken.
Dat zou een analyse kun zijn.
De kasstroom jazeker, maar dat is het probleem van iedereen. Het gaat om de vraag of de assets voldoende kwalitet hebben om er voor de langere termijn geld in te stoppen. Dat denkt inderdaad deze oud-erwetse bankier (die - voor alle duidelijkheid - nooit een operationeel bankier was, maar zich bezig hield met strategie).
Jack schrijft vlgs mij verstandige woorden: welke CEO lukt het wel met dit uitgangsmateriaal? Barbertjes moeten hangen, maar wat als het aan de context ligt? Misschien kun je je dus zelfs als commissaris maar beter alvast uit de voeten maken. Mensen - en boeren dus ook - houden mensen en niet contexten verantwoordelijk voor het verdampen van hun centen die ook anders aangewend hadden kunnen worden.
Bedoelde alleen dat de Duitse rundvlees markt de laatste tijd negatief in het nieuws is (krimpende markt) en dat lijkt me niet makkelijk voor de marktleider. Bovendien is rundvlees een sector met gefragmenteerde aanbieders en (daardoor) veel minder transparant. Wilde al verwijzen naar Jack ... Maar geen idee hoe Vion daarin presteert, hoor je weinig over.
Dan nog even aan jou Dick, als oud(e?) bankier; had je dan niet ook even naar de kasstroom moeten kijken, daar zit nl het nijpende probleem (voor Vion, maar ook voor de banken). Verder heb je wel gelijk mbt strategische risico's; ook Vion geeft in jaarverslag aan dat het risico op de marge van varkensvlees een bedreiging is. Maar dat geldt toch ook voor Danish Crown en Tonnies?
Verder heb ik natuurlijk geen idee wat de reden is waarom Tillmann is opgestapt, ik laat het er dan ook maar bij.
Dick, VION is een bedrijf dat het moet hebben van kostenreductie en/of omzetverhoging. Die kostenreductie heeft wel kwaliteitserosie tot gevolg gehad. Nu dat er geen kosten meer te reduceren zijn (of hogere omzetten te behalen zijn), zit VION opgezadeld met producten die het kwalitatief verliezen van andere aanbieders, terwijl ze qua prijs nauwelijks goedkoper zijn dan de andere aanbieders. Ik ben benieuwd hoeveel CEO's VION de komende jaren gaat verslijten...
Liesbeth, leg eens uit: wat kan er in rund zitten?
Wat veel lezers vermoedelijk niet weten: VION is jong bedrijf (2007) dat met veel boerengeld is samengesteld vanuit veelal in problemen verkerende vleesbedrijven die werden samengevoegd tot 1 geheel dat in zijn beste jaar (toevallig ook 2007) 126 miljoen verdiende op een omzet van 7,1 miljard. Bancair gesproken is zo'n geringe winst uiterst risicovol. Een dergelijk bedrijf moet dan ook insolvabel genoemd worden. De uitdaging van het management was dan ook die insolvabiliteit weg te werken door van de som der delen iets sterkers te maken. Dat is niet gelukt: de laatste winstnotitie liet (incl. accountantsvernuft) een winst zien van 14 miljoen op inmiddels 9,4 miljard omzet. De voerprijscrisis van dit jaar laat die winst gegarandeerd met vele tientallen miljoenen zakken voor dit jaar alleen al. In de markt zijn bedragen van ca. 150-200 miljoen te horen.
Mag dat allemaal aan Tillmann verweten worden? De scheppers van VION hadden ook in 2007 kunnen voorzien dat de prijzen van veevoer zouden oplopen en dat er dus weinig tijd zou zijn om zowel de aanlooprisico's weg te werken als reserves op te bouwen. Hier spreekt domweg de oude bankier in mij.
Als Duitsland een nadrukkelijk kostenvoordeel heeft tov NL, profiteert Vion daar zeker van. Maar misschien zit de aanleiding voor het vertrek wel in rundvlees. Een veel problematischer sector - en gevoeliger voor Tillman. Ik zou het niet weten, maar om nu meteen de NLse varkens er weer de schuld van te geven...