Hoewel de paleodiëtist tegen graan is, suggereert archeologisch onderzoek op diverse plaatsen in Europa dat reeds 20.000 jaar vóór de overgang naar de neolithische landbouw van zo'n 10.000 jaar geleden meel uit graanproducten werd gemaakt door vernuftige jager-verzamelaars. Ver voor het einde van het paleo-tijdperk probeerden mensen al hun afhankelijkheid van de natuur te verkleinen door bewaarbare voedselvoorraden aan te leggen.

Voor de nog jonge site moet dit oude nieuws van al ruim een jaar geleden als een klap komen. Paleo’s zijn tegen graan. Koolhydraten mogen met mate, maar niet die van graan. Daar word je ziek van zeggen ze. Voor het Neolithicum at men geen graan, want mensen teelden het niet. Zo luidt het onbewezen argument tegen graan want wetenschappelijk bewijs voor de ongezondheid van graan is er nog altijd niet. Bewijs dat mensen graan uit de natuur haalden en tot meel maakten is er echter wel degelijk. De oude paleo's aten waarschijnlijk al wel graan, al zal het hebben gebarsten van de vezels en maagschurend zand. Laat je niks wijsmaken omdat het binnen een theorie past.

Meijer hield lezers zijn onlangs voor dat ze knolletjes en konijntjes moeten gaan stropen. In het hoge Noorden uiteraard, want hier kan dat niet. Hier plassen de hondjes over zijn geliefde paardenbloemwortels en dat zou je proeven.

Zouden paardenbloemen trouwens naar hondenpis smaken omdat ze bepist zijn of alleen als ze nét bepist zijn?

Fotocredits: Razvan Caliman
Dit artikel afdrukken