Voor de nog jonge site moet dit oude nieuws van al ruim een jaar geleden als een klap komen. Paleo’s zijn tegen graan. Koolhydraten mogen met mate, maar niet die van graan. Daar word je ziek van zeggen ze. Voor het Neolithicum at men geen graan, want mensen teelden het niet. Zo luidt het onbewezen argument tegen graan want wetenschappelijk bewijs voor de ongezondheid van graan is er nog altijd niet. Bewijs dat mensen graan uit de natuur haalden en tot meel maakten is er echter wel degelijk. De oude paleo's aten waarschijnlijk al wel graan, al zal het hebben gebarsten van de vezels en maagschurend zand. Laat je niks wijsmaken omdat het binnen een theorie past.
Meijer hield lezers zijn onlangs voor dat ze knolletjes en konijntjes moeten gaan stropen. In het hoge Noorden uiteraard, want hier kan dat niet. Hier plassen de hondjes over zijn geliefde paardenbloemwortels en dat zou je proeven.
Zouden paardenbloemen trouwens naar hondenpis smaken omdat ze bepist zijn of alleen als ze nét bepist zijn?
Fotocredits: Razvan Caliman
De auteur heeft het aangehaalde onderzoek duidelijk niet gelezen. Of bewust totaal uit zijn verband getrokken. Of de auteur begrijpt niet dat "starch grain" niet staat voor graanzetmeel, maar voor zetmeel granule.
Wat staat er dan in het onderzoek? In een studie zijn zetmeelresten gevonden op 30.000 jaar oude maalstenen. Een duidelijke aanwijzing over voedselbereiding in het laat-paleolithicum. Van de 9 planten waarvan zetmeelsporen zijn gevonden gaat het om 5 verschillende wortels, 2 wortelstokken, 1 soort zaad en 1 soort graankorrel.
Natuurlijk werd er graan gegeten in het paleolithicum! Naïef om te denken dat dat niet zo was. Maar alleen in het seizoen en zeker niet als staple-food.
Discussie kun je beter voeren op basis van feiten dan op basis van het uit zijn verband rukken van conclusies. Beetje jammer dit.